Публикация

Възглавницата – най-добрият приятел през нощта

Възглавницата ни води в страната на сънищата. Най-много време през живота си май гушкаме нея.


Удобната ни носи спокойни дни и нощи, неудобната – безсъние и изкривен врат.

Още древните фараони са отпускали божествените си глави на възглавници. В началото това удобство било само за богатите, но по-късно и бедните започнали да омотават сламата с парцали.

Днес се предлагат какви ли не възглавници – с различна форма, пълнеж, дебелина, материали, калъфки, екстри и цени. Но изборът е уникален и една и съща може да е добра вълшебница за един и нощна вещица за друг. Добрата възглавница оказва опора на гръбнака, подходяща е за позата по време на сън и е от качествени материали.
Най-лошо е да се спи по корем и поне възглавницата трябва да е мека, плоска и ниска, за да не се натоварват мускулите и да се изкривява гръбнакът.

А най-добре се спи по гръб. Гръбначният стълб, шията и главата са в покой, но пък се усилва хъркането. Затова възглавницата трябва да е средно мека, по-тънка и по-пухкава. Да повдига леко главата и брадичката, за да се диша свободно.

Ако обичайната поза е настрани, възглавницата трябва да е по-висока и по-твърда. По-добре е да се спи на дясната страна, за да не се затруднява кръвообращението. Колкото по-широки са раменете, толкова по-висока трябва да бъде възглавницата.
Ако пък често се сменят позите за сън, е необходима средно мека и висока, с твърд и регулируем пълнеж.

Възглавницата трябва да е от качествени материали, а калъфката - от мека и дишаща материя, за да е удобна и лесна за поддържане. Пробвайте я още в магазина. Добрата възглавница подкрепя не само главата, но и врата. Намачкайте я и вижте дали лесно губи формата и пухкавостта си.

Пълнежът трябва да осигурява нужната опора. Той е от птичи пух, латекс, синтетични влакна, дунапрен, мемори пяна и какви ли не нови технологични материали. Най-евтини са синтетичните, те са хипоалергенни и се перат лесно в пералня. От естествен гъши пух са по-дълготрайни и удобни, но и по-скъпи.

Най-твърдите са от латекс и в тях не се завъждат мухъл и акари. Имат приспособление, което подкрепя врата.

Възглавниците с „помнещата пяна” също подкрепят добре врата и са много удобни. Неслучайно са измислени за комфорта в космически кораби, тъй като структурата им позволява да се регулират според формата и температура на тялото по време на сън.
Класическата височина на възглавницата е между 10 и 12 см. Колкото и да е висок човек и с широки рамене, по-голяма от 17 см ще увреди гръбначния стълб.

Важна е и формата - анатомична или класическа. Анатомичната следва линиите на главата, врата и раменете, подходяща е за спане настрани и по гръб. Класическата е за тези, които спят по корем или често се премятат.

В магазините има възглавници за всеки джоб – от няколко левчета до три стотака. Десетачка са силиконовите, които са и най-издръжливи. По-скъпи са бамбукови, с микрофибърни нишки, латексови. Те са с антибактериални свойства. За около 50 лева се предлагат с пълнеж от обвивки на органик спелта и просо, обработени с натурален каучук по специална технология. Височината се променя, за да няма болки в мускулите и ставите.

За около 70 лева се предлагат възглавници против хъркане. За толкова се намират и ортопедични, които осигуряват оптимална опора на врата и правилна позиция на гръбначния стълб. Има и с релефни бутончета от мемори пяна, които масажират врата и главата. Над стотачка, често и две, са със специални пружинки, фотонни тръбички, екзотични пълнежи, магнити и други екстри. Има дори и лековити възглавници като нефритената, която на Изток наричат „еликсир на младостта”. Някои хора слагат билки, за да спят добре и сънуват хубави сънища. Хмел и лайка за спокоен сън, лавандулата гони безсънието, ментата – хъркането, а маточината – тревожните мисли.

Самотата нощем също май се побеждава с възглавница. Поне според някои дизайнери, предлагащи дълги възглавници за гушкане и дори облечени в пижами. Но колкото и вярна и удобна да е нощната спътница, след две години трябва да се смени, защото се пълни с акари, мухъл и плесен.

Коментари