Публикация

Защо.... ми играе окото или пък ми изтръпва ръката?

Всеки родител преминава през периода на "Защо?". Въпросите са безкрайни, отговорите - не винаги ясни.


Ето три въпроса и три отговора за порастнали любопитковци:

Защо настръхваме? 

Кожата настръхва / научният термин е piloerection/, когато човек изпитва студ, страх, понякога и друга силна емоция. Причината за появата на издутинки по кожата е свиването на едни миниатюрни мускулчета в основата на космите по тялото.

Това рудиментарно явление датира още от епохата, в която тялото на човека е било покрито с козина. При наежването между космите се помества допълнителен слой въздух, който изолира студа. Освен за затопляне, настръхването на козината  сплашвало на врага.

Защо “играе” окото?

Това дразнещо явление се нарича миокимия на клепача. За него не се знае много, но се предполага, че се появява при блокаж на някой нерв. Установено е, че трептенето на клепача се предизвиква от умора, стрес, прекаляване с кафе и алкохол, преумора на очите, недохранване и алергии.

За щастие, трептенето на клепача е безопасно и отминава от само себе си. Ако окото ви “играе” често, намалете кафетата и алкохола и се наспивайте добре.

Защо изтръпват  крайниците?

Изтръпването/ paresthesia/ се причинява от притиснат нерв, който блокира кръвния поток. При по-дълго седене в непривична поза, даже и с кръстосани крака, може да се притисне силно някой нерв и да се прекъснат неговите сигнали към мозъка, от което крайникът отмалява.

Усещането, че  бодат иглички, е породено от подновяването на сигнала за болка към мозъка. Комуникацията на нерва се възстановява почти винаги с промяната на позата на тялото.
Много рядко изтръпването може да е симптом на сериозно заболяване, като диабет, лупус и множествена склероза.

Коментари