Публикация

Картофът може да бъде и полезен

Дали печени, варени или на пюре, картофите често са смятани за „успокояваща” храна.


 Те са на разположение през цялата година, тъй като растат в различни географски точки и някъде винаги има реколта.

Картофът има роднински връзки с доматите, патладжаните и чушките. Ако зелената част на картофите можеше да връзва плодове, те щяха да приличат много на доматите (негодни за консумация).

Картофите са много популярен хранителен източник, но за съжаление повечето хора ядат картофи под формата на мазни пържени картофи или чипс, а дори и печените превръщат в мазни бомби – със сметана, бекон, топено сирене и т.н.

Без допълнителните мазнини и пърженето печените картофи са изключително здравословна, нискокалорична, и с високо съдържание на фибри храна, която предлага значителна защита срещу сърдечно-съдови заболявания и рак.

Те са добър източник на витамин В6, C, мед, калий, манган и диетични фибри.

Картофите също съдържат различни фитонутриенти, които имат антиоксидантно действие. Сред тези важни съединения са - каротеноиди, флавоноиди и кафеена киселина, както и уникални за грудковите зеленчуци протеини, които водят борба срещу свободните радикали.

Репутацията на картофите е лоша заради високото съдържание на въглехидрати и бяло нишесте, но този стереотип се нуждае от промяна. Нов аналитичен метод е открил 60 различни вида фитохимикали и витамини в обвивката на картофите. Според учените някои сортове могат да си съперничат по полезност с броколито, спанака и брюкселското зеле. Картофите имат потенциал и за понижаване на кръвното налягане.  

Ако ги хапвате по правилния начин, ще си набавяте много полезни за здравето вещества.

Коментари