Публикация

Поставете бариера пред цистита!

Интервю с д-р Юлиян Коцев, уролог в Хил Клиник, София.


Д-р Коцев, при симптоми на цистит доколко спешно трябва да се търси лекар?
Циститът не е нещо животозастрашаващо, но рязко влошава качеството на живот заради болката, паренето, честите позиви за уриниране. Също понякога има кръв в урината, от което хората се притесняват силно. Така че е добре при такъв тип оплаквания да се потърси лекар своевременно, за да бъде излекувано това състояние и да не му се дава възможност в един момент да се превърне в хронично заболяване - то пък налага по-дълги антибактериални схеми, които невинаги са със сто процента сигурен ефект, че ще бъде постигнато изчистване на тези микроорганизми.

Как да противодействаме, да се защитим от цистита?
По принцип хигиенно-диетичният режим е нещо важно. Трябва да се приема достатъчно количество течности. По принцип нормалното количество е около литър и половина - два за денонощие, като тук естествено не визираме само водата като течност, но и всичко останало – било то чай, било то натурални сокове и т.н. Всеки намира нещо, което му харесва и което обича да приема под формата на течности, за да може съответно организмът като цяло и в частност пикочоотделителната система да функционират нормално.

Друго, което има значение, разбира се, е да се предпазваме от простудни заболявания, които понижават имунитета. При жените циститът е по-често страдание, защото уретрата е анатомично къса, отстоянието до системата на храносмилането е малко, а там нормално се намират определен тип бактерии. Ако попаднат обаче в пикочния мехур, предизвикват възпалението, наречено цистит. Така че, за да не се получава такъв тип възпаление, хигиената има огромно значение, както и носенето на подходящо бельо, което е направено от естествени материи.

Т.нар. прашки, ако са от изкуствени материи, биха могли да благоприятстват такъв тип възпаления. Важно е да се знае, че пикочният мехур трябва да се изпразва редовно. Защото, ако се „стискаме” с часове, това създава благоприятна среда за развитие на патогенни организми, тъй като урината сама по себе си има отмиващо действие. Ще спомена и за другата група, която страда от такива заболявания – по-възрастните мъже с уголемени простати, които пък не могат пълноценно да изпразнят пикочния мехур. При тях доста често се среща както симптоматиката от самата простата, така и свързаната с бактериално замърсяване на урината – то също отново се обуславя от невъзможността пикочният мехур да бъде изпразнен пълноценно.

Защо циститът понякога преследва с години?
Хроничният цистит е сравнително често срещан проблем. Няма гаранция, че няма да има последващ пристъп. По принцип може да е свързано с по-устойчиви на антибактериалната терапия микроорганизми. Микробиологичните изследвания определят какъв е причинителят, за да може да се използва най-подходящият антибиотик. Ако говорим за рецидив, тогава антибактериалната терапия е доста по-продължителна – две-три седмици. Разбира се, в момента са достъпни продукти на растителна основа, било то бяла бреза, червена боровинка, мечо грозде, т.нар. хранителни добавки.

Те имат много добро място при повлияването и при комбинираното лечение на такъв тип заболяване. Голямата част от тях са абсолютно подходящи за предотвратяване и на рецидивите, и да подпомогнат действието на антибиотика, когато се налага да бъде приеман. Този тип препарати имат доказан ефект върху пикочните пътища и върху осигуряването, да кажем образно, на чиста урина, което само по себе си благоприятства изчистването на бактериалната инфекция при по-дълъг прием, който може да бъде в рамките на един-три месеца.


Коментари