Публикация

Когато храната и изкуството се слеят в едно...

Не е препоръчително да четете този текст на празен стомах!


Свежи боровинки, заскрежени малини, блокче шоколад в нетипична комбинация с чушка, „съзвездие” от екзотични подправки, златиста тиква – това са само част от двадесетте фотографии на Илиан Илиев, които ще останат до 25 февруари в столичния ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия на булевард „Васил Левски”.

Изложбата Edible Art определено доставя истинска наслада за сетивата, а подготвянето й е отнело на автора близо година.

Преди това проектът е минал през Лондон, Москва, Санкт Петербург и Манчестър, където работи и живее творецът. Той ще пристигне на 16 февруари за официалното откриване на изложбата.

„Тази селекция представя един нов поглед върху храната и изкуството да я заснемеш. Често в живота се случва да пропуснем малките неща, които могат да ни донесат голяма радост. Едно аспержи или броколи може да бъде представено по такъв начин, че да събуди всичките ни сетива, да ни достави не просто удоволствие, ако го изядем, но и само да го гледаме”, сподели кураторът на кафе-галерията Светлана Харизова.

„Обичайните съставки от ежедневното ни меню могат да бъдат представени много красиво и чрез окото на твореца да се превърнат в истинско изкуство” – сподели пред екипа ни Ралица Митева, посетител на галерията. Докато пиеше чая си, тя разгледа двадесетте платна и остана очарована от семплото, но толкова оригинално послание.

Илиан Илиев се занимава професионално с фотография повече от 20 години. Основните посоки, в които работи и които го вдъхновяват, са фотография на храна, рекламна и продуктова фотография. Той развива свой уникален стил, като балансира комерсиалните послания с остро артистично око.

Негови клиенти са списания, хотели, ресторанти и хранителната индустрия като Mornflakes, BBC GoodFood, Metropolitan Hotel, Casino Flamingo, Felicini Restaurants, Manchester University и др.

Освен фотограф Илиан Илиев е и страстен готвач. „Ако не обичаш храната и нехаеш за това какво ядеш, няма как да се получи”, акцентира кураторът Светлана Харизова. Тя допълни, че изкуството да заснемеш храна преживява през последните години истински бум.

„Кулинарни списания по достъпен начин показват как може да приготвим менюто си така, че да носи естетика и да бъде стимул за всички сетива. Блогъри също масово публикуват кулинарните си произведения. Целта е да се вгледаме какво слагаме в чинията си и да се храним поне малко по-здравословно”, отбеляза събеседничката ни.

След София кулинарната фотофиеста ще гостува и в Ница, Йоханесбург, Дъблин и Талин. Така че не пропускайте шанса да видите и да се докоснете до изкуството, намерило вдъхновение в готвенето и храната.

Коментари