Публикация

Тайната на виното се крие в...

Според видния американски специалист д-р Къртис Елисън – директор на института по здравословен начин на живот в Бостънския университет, въздържането от червено вино повече от 24 часа е опасно за здравето.


Логично е, че най-важният въпрос, занимаващ учените, изследващи въздействието на виното върху човешкия организъм, е на кои съставки се дължат неговите забележителни свойства. Оказа се, че тази тайна е заключена зад повече от 600 ключа. Поне толкова са засега установените с методите на съвременната аналитична химия вещества, които виното съдържа.

Любопитен е фактът, че този изключителен набор от биологично активни вещества с изключителни свойства се „вмества” в едва около 6-8% от неговия състав. Останалата част е вода и етилов алкохол. В невероятния букет от феноменални по състав и съотношение вещества присъстват редица ценни органични киселини, захари, фенолни вещества, етерични масла, алдехиди, естери, аминокиселини, ароматични съединения, витамини, както и 24 важни микроелемента, сред които желязо, манган, цинк, рубидий, кобалт, калий, йод, фосфор, флуор и т.н.

През последните години особен интерес представляват две съставки на виното, които пряко се свързват с уникалните му свойства – проантоцианидините и резвератролът. Проантоцианидините са фенолни вещества от групата на т.нар. биофлавоноиди, които се съдържат главно в гроздовите семки и чиято антиоксидантна активност е 50 пъти по-висока от тази на витамин Е и селена и 20 пъти по-изявена от тази на витамин С.

Освен че инактивират свободните радикали, които са основната причина за стареенето на организма и дегенеративните процеси в него, те правят еластични кръвоносните съдове, с което понижават кръвното налягане и понижават рисковете от сърдечносъдови проблеми. Освен това проантоцианидините имат противовъзпалително и антиалергично действие и влияят положително на съотношението между „добрия” и „лошия” холестерол.

Според д-р Дейвид Синклер от Масачузецкия технологичен университет (САЩ) резвератролът, който също се отнася към групата на фенолните съединения  и чието съдържание във виното е от 5 до 20 мг/л, е ключово вещество, което благодарение на многократното активиране на един от гените на дълголетие SIRT1 играе изключително важна роля за потискането на процесите на стареене в организма и се очаква да играе важна роля за удължаване на човешкия живот. Разбира се, всичко казано се отнася за истинските вина, а не за тези, т.нар. втори, трети, че и четвърти вина, които, както казват злите езици, масово шестват на нашия пазар. Но това е съвсем друга тема.

Коментари