Публикация

Защо жените се нуждаят от часове, за да опаковат багажа си?

Един от стереотипите, които се асоциират с женската половина от човечеството, е продължителното приготвяне за път.


Проблемът не е в нерешителността или колебанието, нито пък честата смяна на мнение.

Причината изобщо не зависи от дамите, тя е закодирана дълбоко в мозъчните връзки. Поведението на единия и другия пол се изследва отдавна в търсене на ясно обяснение защо жените казват едно, а правят точно обратното, или защо мъжете отказват да попитат за посоката, ако са се изгубили. Примерите са безкрайни.

Проучване, обхванало близо 80000 доброволци, може да хвърли светлина по въпроса. Според група невролози мозъкът на жените се различава от този на мъжете.

Мъжете и жените са еднакво умни, но всеки пол използва различни части на мозъка, за решаване на проблеми или постигане на цели.

Изследванията показват, че мозъците на мъжете са между осем и десет на сто по-големи, отколкото на представителките на нежния пол, и дори ако се вземе предвид  телесното тегло, мъжкият мозък съдържа около четири на сто повече мозъчни клетки.

Това обаче не означава, че мъжете са по-умни. В действителност данните показват, че някои много важни части от женския мозък са по-големи от съответстващите такива при мъжете. Това има големи последици за разликите в поведението.

Да вземем например опаковането на багажа за пътуване. Ако не сте забелязали, това се върши предимно от жените, защото те имат повече мозъчни клетки в фронталния кортекс, отговорна за преценката, планирането. Именно заради това жените често се замислят преди да „скочат” или въобще не го правят за разлика от мъжете.

Гневът и насилието са по-типични за мъжката половина заради амигдалата, която се занимава с гнева и страховете.

Мозъкът се състои от сива материя (мисленето) и бяло вещество (връзките между сивите клетки). Двете материи са разпределени различно при двата пола, което допринася за различията в реакциите и поведението.

Мъжете са по-способни да извършват дейности, свързани с еднопластов фокус, докато дамите са склонни да обмислят нещата в перспектива и да разглеждат проблема от различи гледни точки.

Интуицията е друго предимство на женския пол. Дамите мислят с онази част от мозъка, която е специализирана по емоционалните въпроси. Те забелязват по-често езика на тялото, улавят промените в тона или мимиките на лицето. Женският мозък е по-предразположен към предчувствията.

Жените още са по-добри в контролирането на гнева си и затова по-често атакуват с думи, а не с юмруци. Те са добри в потушаването на негативните емоции.

Коментари