Публикация

Какво е катаракта?

Катаракта е очно заболяване, при което прозрачната леща на окото започва да помътнява, като причинява намаление на зрението.


Степента на зрителното смущение е в зависимост от степента на помътняване на лещата.
По-голяма част от катарактата е свързана с остаряването, развива се при възрастни хора и може да засегне двете очи в различно време. Тъй като продължителността на живота се удължава, случаите  на старческа катаракта се увеличават.

Какви са причините за катаракта?
Лещата е съставена предимно от вода и протеини. С възрастта  някои от протеините се променят и образуват мътнини в нея. Това е разбирането за възрастовата катаракта. Травми  на окото, ексцесивното излагане на йонизираща, инфрачервена или ултравиолетова радиация, диабет, възпалителни заболявания могат да причинят или засилят развитието на катаракта в засегнатото око. Има генетични заболявания, вродени инфекции, херпес симплекс, рубеола, токсоплазмоза, сифилис, цитомегалия, лекарства, които, ако се приемат продължително време, могат да предизвикат катаракта.

Обичайно това са кортикостероидите, приемани  продължително през устата, като преднизолона. Терминът конгенитална катаракта се използва, когато се роди дете с помътнели лещи. Пациенти, които развиват катаракта в по-ранна възраст, обикновено имат във фамилията катаракта.

Какви са симптомите за катаракта?
Вие може да нямате никакви симптоми при началната катаракта. При напредването й се нарушава яснотата на зрението, което не може да се коригира с очила, вижда се ореол около лампите, смущава се нощното зрение, може да се вижда двойно. Някои пациенти започват да сменят често очилата и контактните лещи, зрението за близо се подобрява временно.

Как се диагностицира катарактата?
Катарактата е относително лесна за диагностициране от офталмолога. Важно е да се изследва изцяло окото за наличието на други заболявания, които могат да компрометират зрението.

Какво е лечението на катарактата?
Истинското лечение на катарактата е хирургичното - премахване на помътнялата леща. В зависимост от специфичните зрителни нужди на всеки пациент хирургичното лечение се извършва при различна степен на помътняване на лещата. Веднъж разбирайки ползата и риска от операцията, вие може да вземете информирано решение дали операцията е правилното решение за вас в дадения момент. При много случаи, отлагайки операцията, правите  извършването й по-трудно.

Ако имате друго заболяване, което причинява зрителна загуба, като глаукома, макулена дегенерация, диабетна ретинопатия, увреждане на зрителния нерв, операцията може да не подобри зрението. Модерната хирургия на катарактата комбинира премахването й с поставянето на изкуствена леща. Измерването на диоптъра  на тази леща се извършва от очния лекар.

Какви са различните видове операции и какви са рисковете?
Операцията за катаракта се извършва под локална анестезия, през малък разрез чрез факоемулсификация - ултразвук или лазер, или чрез по-широк разрез - при екстракапсулна екстракция; изкуствената  леща се поставя веднага. Ограничава се активността за няколко дни, възстановителният период е кратък.

Макар че модерните техники правят операцията за катаракта достатъчно безопасна, могат да се появят усложнения, които са  редки и могат да се лекуват. При операцията се запазва лещената капсула, за да поддържа изкуствената леща. Тази капсула може да помътнява след време и изисква да се направи отвор в нея, като се използва лазер или оперативно.

Каква е прогнозата за катарактата?
Хирургията на катарактата обикновено е успешна за възстановяването на зрението. Ако има други заболявания на окото, степента на подобряване на зрението след операцията е в зависимост от тежестта им.

Може ли да бъде предотвратена катарактата?
Всеки може да развие катаракта. Няма научно доказани методи за предотвратяването й. Прогресията на катарактата може само да се забави.

Коментари