Публикация

Алкохолни митове

Знаете ли, че ... за алкохола, напиването и водката.


Мит: От комбинацията питие и кофеинова напитка няма да се напия.
Не е вярно. Смесването на алкохол и кофеин всъщност е опасно. Кофеинът енергизира организма и човек си мисли, че не е пиян и продължава да консумира без реална преценка на състоянието си.

Мит: Издържам на пиене.
Някои хора смятат, че не се напиват лесно, но всъщност не е така. Не им трябва повече алкохол, за да се напият, а повече време, за да усетят, че са се напили. Организмът преработва алкохола различно при всеки човек. Има хора, на които пиенето наистина не им понася и те не се шегуват. При тях токсините не се преработват правилно след поемането на алкохол и те бързо изпитват замайване, сърцебиене, зачервяване.   

Мит: Пих едно питие и след час мога да карам.
Вярно е, че организмът на мъжете се нуждае от 1 час, за да обработи поетия алкохол, но жените трябва да изчакат преди да седнат зад волана. Дори след това обаче трябва да сте много внимателни, защото преценката и реакциите няма да са съвсем наред. Колкото повече време изчаквате, за да изтрезнеете, толкова по-добре. Шофирането след употребата на алкохол не застрашава живота само на шофьора, но и околните.

Мит: Не се напивам много от водката.
Може и много да ви се иска това твърдение да е вярно, но не е. Всеки твърд алкохол опиянява толкова бързо, колкото и останалите, но по-тъмните течности може да ви докарат по-тежък махмурлук.

Коментари