Публикация

Удоволствието от пазарлъка

В Египетския пазар на подправките в Истанбул, сред десетките невръстни амбулантни продавачи край туристическите автобуси в Кайро или на Златния сук на Дубай от вас се очаква едно и също – да се пазарите за избраната стока, за да се сдобиете с нея при най-изгодни условия.


Думата „пазарлък” идва от персийски и означава уговаряне на цената и отстъпките между продавач и купувач. Какви са правилата на това старо колкото света изкуство?

Пазарлъкът е разтегливо понятие – заключва се между преговорите, споровете и надлъгването, касае политиката, бизнеса и всички останали обществени сфери: не само у нас, но и навсякъде по света. В търговията пазаренето върви с пълна сила в много държави в Азия, в Африка и Латинска Америка. То е част от културната традиция на много страни, олицетворение на южняшкото сладкодумие и бавния ход на времето.

Когато сте в Мароко, Тунис или Индия вие не може да не бъдете въвлечени в това надхитряне, което завършва с променлив успех, но с всеки следващ път ви прави по-уверени и по-успешни. Проблемът е, че глобализацията наводни света с фалшиви стоки и се иска точно око да изберем какво да купуваме. Хубавата страна е, че за масовите стоки и сувенири вече имаме добра представа за цената и у нас.

Основният фактор е времето
Ако смятате да пазарувате, когато сте в държава с нефиксирани цени, трябва да имате поне час да обходите близките сергии и магазинчета и да си набележите какво ви харесва. След това ви трябва още два пъти по толкова време, за да разучите от 1-2 места ориентировъчната цена и да започнете да се пазарите за избраните сувенири.
По цените на основните хранителни продукти в съответната държава можете да се ориентирате за стандарта на живот. Най-важното е да не се хвърляте да купувате веднага, а да си доставите удоволствие при спора за цената.

- Изберете си опитен търговец, с когото общуването ще е приятно и резултатно – дори да не постигнете най-ниска цена, ще си тръгнете с усещането, че сте направили много добра сделка. Предложената чашка чай от каркаде и парчето локум ще ви ситуират в ориенталската традиция и стъпка по стъпка ще усетите чара на надлъгването.

- Тук ще ви помогне блъфирането – когато искате една стока, казвате, че не сте склонни да дадете тази цена и полека си тръгвате. Добрият търговец няма начин да не ви догони, да не ви спре и да не продължи да ви омайва. Разбира се, трябва да имате мярка – ако преди време е вървяла формулата „една трета от предложената цена”, сега вече не е така.

- Не бързайте с покупката – нетърпението ще ви изиграе лоша шега и няма да купите изгодно. Стандартното време за пазаруване е 20-30 минути в един магазин. През това време си говорите за времето, нравите, футбола. Любопитството към туристите е невъобразимо – отвсякъде се опитват да те привлекат с въпроси „откъде сте?” и „как се казвате?”.

По местните разбирания това е любезно, но за несвикналия с тези маниери европеец често пъти е прекалено и дори досадно. Някои стигат до бяс от непрекъснатото дърпане и питане, но и това е част от атмосферата на посетената страна. Вие можете и да отговаряте, и да игнорирате напълно търговеца, ако не искате да пазарувате. Не сте и длъжни да купувате, независимо колко време сте прекарали край сергията в сладки приказки. Ненужно е да изпитвате неудобство от факта, че са ви предложили десет варианта на желаната стока, а вие не можете да си изберете.

Как протича пазарлъкът
Вече сте избрали своята мечтана вещ – например наргиле – и питате колко струва. Много е важно търговецът да не разбере колко я искате, защото тогава ще ви „застреля” с бая солена цена. Когато обаче чуете сумата, почвате да увъртате и да питате наистина ли е такава. Казвате, че сте предполагали, че ще е наполовина. Тогава търговецът почва да ви убеждава колко рядка и ценна е стоката му и никой на света няма подобна. Така ли, контрирате вие, наши познати купиха същото наистина за половината цена. И така нататък, докато се забавлявате и все още искате въпросното наргиле. Накрая ще получите цена поне с една трета по-ниска от първоначалната с подарък тютюн и въглища.

Внимание! Ако сте купили въглищата в Египет, нямате право да ги изнесете. Там не купувайте и корали от Червено море. Пазарлъкът си е пазарлък, но не се сдобивайте със стоки, които са забранени от митническите режими на съответната страна. Там хитруване по нашенски „не знам, не съм разбрал” може да ви коства не само отнемане на стоката, но и глоби и дори затвор.

Последният съвет към неопитния турист може да е „купувайте повече” – ако се разберете с хора от групата да купите от един вид стока, тогава за по-голямото количество наистина можете да постигнете половин цена.

Коментари