Публикация

4 суперхрани

Представете си, че може да намалите холестерола и риска за сърцето, а едновременно с опасността от рак да подобрите и настроението си, само с едно ходене до магазина.


Тази мисия е възможна благодарение на така наречените суперхрани. Ето топ 4:

Риба
Уверете се, че хапвате риба редовно, защото тя е полезна за сърцето, ставите и паметта. Омега-3 мастните киселини, които получавате с рибата, намаляват опасността от сърдечно-съдови заболявания, помагат при артрит и болестта на Алцхаймер, твърдят експерти. Изследвания дори показват, че рибата намалява депресията. Избирайте риби, които плуват в по-студена вода - като сьомга, херинга, сардини или скумрия. Хапвайте риба най-малко два пъти седмично. Ако сте вегетарианец, включете в менюто си яйца, ленено семе и орехи, които са богати на омега-3 мастни киселини. Тези суперхрани са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, което може да намали холестерола.

Соя
Консумацията на соеви фибри и протеини от овес и ечемик понижава холестерола. Хубавото е, че може да включите тофу и соево мляко в диетата си.

Черен или зелен чай
Доказано е, че антиоксидантите в чая понижават холестерола и предпазват от рак.

Тъмен шоколад
Изследванията показват, че черният шоколад е пълен с антиоксиданти и може да понижи кръвното налягане. Така че следващия път, когато купувате шоколад, потърсете такъв с 60% или по-високо съдържание на какао. Колкото по-тъмно, толкова по-добре.

Коментари