Публикация

ThinPrep тест (женско здраве)

България е от страните, заемащи челно място по смъртност от рак на маточната шийка.


Според някои данни всяка година заболяват около 1100 жени, от които 340 нелечимо. Основният момент при профилактика на това заболяване е редовното провеждане скрининг с така наречената „цитонамазка” по Папаниколао.

Всяка жена трябва задължително поне два пъти в годината да посети гинеколог и да проведе такъв тест. Успоредно с това стандартно изследване (което за момента в България и НЗОК заплаща) или вместо него е желателно да се проведе така наречената течно базирана цитология (ThinPrep). Това е изключително полезно при резултати, показващи съмнителни, предракови промени, както и в случаите, при които са извършвани лечебни и диагностични манипулации върху маточната шийка.

Поради по-високата точност на метода, спрямо конвенционалната цитонамазка, ThinPrep се използва в по-голямата част от страните в ЕС и в САЩ. Производител е фирмата HOLOGIC. От средата на 2011г. започва въвеждането на ThinPrep и в България. Лаборатория Рамус е сред първите в страната, които предлагат този модерен метод.

Предимствата му пред конвенционалната цитонамазка са много:
• Свежда до минимум фалшиво-негативните и неправилно интерпретираните резултати
• Висока чувствителност при интраепителиални лезии
• Значително по-ефективен при диагностика на нискостепенни както и по-тежки сквамозни лезии
• Улеснява интерпретацията на готовите резултати от лекуващият акушер-гинеколог
• Подобрява и улеснява вземането на пробата от маточната шийка
• Пробата се съхранява до шест седмици и може да бъде използвана за повторен тест така и за допълнителни такива като детекция и генотипизиране на папиломен вирус, скрининг за сексуално-трансмисивни болести.

Най-подходящи за изследване са 10-14 ден от началото на менструацията, като два дни преди посещение при гинеколог следва да се избягват сексуални контакти, локални промивки, използването на вагинални глобули и лумбриканти.

Всяка българска жена заслужава качествено гинекологично здравеопазване. Провеждането на ThinPrep е важна и незаменима стъпка в тази насока. Направете превантивни тестове, за да сте спокойни за своето здраве.

Коментари