Публикация

Известен германски оториноларинголог на посещение в Пловдив

Проф. д-р Бехфар Ейвази пристига по покана на Българското ринологично сдружение, за да обсъжда клинични случаи със специалисти, специализанти по УНГ болести и студенти.


Ръководителят на отдел за съдовите малформации и хемангиоми в Клиника по УНГ болести при Университетската болница в немския град Марбург, проф. д-р Бехфар Ейвази гостува на 22 февруари на свои колеги от Медицинския факултет при Медицински университет – Пловдив и от УМБАЛ „Свети Георги”. По време на посещението си той ще се срещне с изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги” проф. д-р Карен Джамбазов, който е и един от новаторите в УНГ хирургията у нас.

Предвидена е среща и с декана на Медицинския факултет на МУ – Пловдив доц. д-р Николай Бояджиев. Изтъкнатият хирург ще посети също Катедрата по оториноларингология на университета, където ще обсъди интересни клинични случаи с преподавателите и специализантите. Те ще имат възможност не само да представят конкретни примери на онкозаболявания и  хемангиоми, но и да доведат свои пациенти. По-късно проф. Ейвази ще изнесе в Аудитория №5 на Аудиторния комплекс на МУ – Пловдив лекция на тема „Съдови малформации в оториноларингологията”. След нея ще се проведат дискусии със студенти и млади лекари, като основните въпроси ще касаят здравеопазването в Германия.

Основен домакин на проф. д-р Бехфар Ейвази е Българското ринологично сдружение, по чиято покана той идва в България. Това разказа председателят на БРС доц. д-р Диляна Вичева. Тя е координатор по международните въпроси в Медицинския факултет на МУ – Пловдив, преподавател в Катедра по оториноларингология и лекар в Клиниката по ушно-носно-гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги”.

Посещението на професора е част от поредица визити на международно признати оториноларинголози, каза още доц. Вичева. Тя обясни, че през месец юли т.г. Сдружението е поканило още петима известни УНГ специалисти: проф. д-р Петер Томазик от Университетската болница в Грац, Австрия; проф. д-р Волфганг Пирсиг от Университетската болница в Улм, Германия; проф. д-р Йоанис Константинидис – също немски възпитаник, ръководител на Клиниката по УНГ болести на Университета в Солун, Гърция; проф. д-р Марко Каверсачио от Берн, Швейцария, и проф. д-р Томислав Балдуин от Загреб, Република Хърватска.

Те ще оперират на живо с навигационна система и ще обучават българските специалисти в извършването на този вид сложни операции. Гостите ще водят и лекции за заболяванията на носа и синусите, обясни доц. Вичева. Обученията ще се провеждат в нова операционна мултидисциплинарна зала на УМБАЛ „Свети Георги”.


Коментари

Посещението на професора е прекрасна форма на обучение на младите ни лекари специализанти ,това ще ги задържи в България да развият своята кариера !