Публикация

Три въпроса за ушните инфекции

Проблемите със слуха влошават качеството на живот. Децата често страдат от ушни инфекции. Предлагаме ви 3 въпроса и техните отговори, свързани с този проблем.


Кое е рисков фактор за ушна инфекция при бебета?
Храненето с биберон. Този начин на хранене е рисков фактор за възпаление на средното ухо при кърмачетата. Кърменето изгражда имунитета на децата, което помага за предотвратяването на остър отит. Позицията на бебето при кърмене е по-добра за функцията на евстахиевата тръба, отколкото при храненето с биберон. Ако естественото кърмене не е възможно, дръжте бебето, докато се храни с шише, не му позволявайте да лежи с бутилката.

Ушните инфекции са силно заразни. Вярно или невярно?
Невярно. Ушните инфекции не са заразни. Те често са резултат от инфекция на гърлото, устата или носа, която се е преместила в ушите.

Какви са симптомите на инфекцията на ухото?
Симптомите обикновено включват проблеми със слуха и треска; течност в ухото, виене на свят и запушване на ухото. Отличителна черта на острата ушна инфекция е внезапната пробождаща болка в ухото. Тя може да се влоши в легнало положение, което затруднява спането.

Малките деца с възпаление на средното ухо може да бъдат раздразнителни, нервни или имат проблеми с храненето или съня. По-големите деца могат да се оплакват от болка и тежест в ухото. Може да се появи температура. Тези симптоми често са свързани с признаци на инфекция на горните дихателни пътища, като хрема или кашлица.

Коментари