Публикация

Нелекуваната глаукома може да доведе до слепота

Глаукомата често е наричана „тихият крадец на зрение”, защото повечето от нейните видове не причиняват болка, нямат симптоми, докато не се появи забележима загуба на зрение.


Често прогресира незабелязано. Увеличеното налягане, наречено интраокуларно налягане, може да уврежда зрителния нерв, който пренася образите до мозъка, и да причини трайно увреждане на зрението. Без лечение глаукомата може за няколко години да доведе до трайна слепота. Тъй като много хора нямат ранни симптоми на заболяването, трябва да се  посещава периодично офталмологът, за да може глаукомата да се диагностицира и лекува преди трайната загуба на зрение. Ако сте около 40-годишни и имате фамилна история за глаукома, трябва да правите пълен очен преглед на всеки 1-2 години.

Защо се повишава вътреочното налягане?
Това става, защото вътреочната течност не циркулира нормално в окото. Нормално вътреочната течност излиза от окото през  изглеждащ като мрежа канал. Ако бъде блокиран, течността се задържа и повишава налягането. Точната причина не се знае, но това могат да са вродено състояние, инфекции на окото, травма и др. Глаукомата засяга двете очи, но всяко по различно време и в различна степен.

Какви видове глаукома има?

1. Откритоъгълна - тя е най-често срещаната. Очните структури изглеждат нормални, но оттокът на течността през трабекуларната мрежа не е съответен.
2. Закритоъгълна глаукома - по-рядко се среща, но може да доведе до внезапно покачване на вътреочното налягане.
3. Вторична глаукома - дължи се на различни увреждания на окото.
4. Вродена глаукома - децата се раждат с големи очи, плачат, очите са мътни.

Кой развива заболяването?
Глаукомата се появява най-често при възрастни над 40 години, но може да се появи и при по-млади, деца, дори новородени.
Вие сте с повишен риск от развитие на глаукома, ако:
- сте над 40 години;
- имате във фамилията болен от глаукома;
- имате влошено зрение;
- имате диабет;
- вземате стероидни/кортизонови лекарства.

Какви са симптомите?
При много хора обикновено няма или има слабо изразени симптоми като черни точки пред очите, леко преходно замъгляване на зрението. Често първият признак е загуба на периферно зрение, което може да се забележи при напредване на заболяването. Ранното откриване на глаукомата има едно правило -трябва да се прави пълно изследване при очен специалист през 1-2 години.

Понякога вътреочното налягане може да достигне високи стойности, появява се внезапно болка, главоболие, замъглено зрение, цветни кръгове около лампите.

Ако имате един от тези признаци, потърсете веднага очен лекар:
- виждате цветна дъга около лампата;
- намаление на зрението;
- зачервяване на окото;
- повръщане, гадене;
- болка в окото и слепоочието;
- стеснение на зрителното поле.

Как се диагностицира?
За да се диагностицира глаукома, очният лекар трябва да провери вашето зрение, да изследва очното дъно, където търси промени на зрителния нерв - промените се свързват с прогресия на заболяването, измерва се вътреочното налягане, прави се тест на зрителното поле. Изследванията са неболезнени и не изискват много време.

Как се лекува?
Лечението включва предписване на очни капки или микрохирургия.
Очни капки при глаукома има много и разнообразни по начина си на действие. Страничните ефекти могат да включват зачервяване на очите, алергия, дразнене, замъгляване на зрението. Трябва да уведомите вашия очен лекар за това, както и за други лекарства, които приемате през устата.

Лазерно лечение на глаукома - лазерната хирургия леко увеличава оттока на течността от окото при откритоъгълната глаукома, елиминира блокирането на течността при закритоъгълната глаукома или намалява продукцията й.
Микрохирургия при глаукома - създава се оперативно нов канал за оттичане на вътреочната течност, като може да се поставя или не  глаукомен имплант.

Специалистът ще определи кое лечение е най-подходящо за вас.

Може ли заболяването да бъде предотвратено?
Глаукомата не може да бъде предотвратена, но ако се диагностицира рано и се лекува, заболяването може да бъде контролирано.

Каква е перспективата за хората с глаукома?
На този етап загубеното зрение при глаукома не може да се възстанови. Успешното понижаване на вътреочното налягане обаче може да предотврати напредване на загубата на зрение, ако пациентите стриктно следват лечебния план и контролират редовно заболяването при офталмолога.Коментари