Публикация

Ноктите - огледало на здравето

Знаете ли, че ноктите разкриват здравословното състояние на организма? Бяло петънце тук, розовина там, подутини или други аномалии са сигнал за проблем в организма.


Някои заболявания на черния дроб, дробовете и сърцето се отразяват върху ноктите.

Ето някои примери:

Бледи нокти
Избледняването на ноктите понякога е сигнал за сериозно заболяване – анемия, сърдечен проблем, чернодробно заболяване, лошо хранене...

Побеляване на ноктите
Промяната в цвета на нокътя е признак за чернодробен проблем (хепатит).

Жълт цвят
Пожълтяването на нокътната плочка най-често се отнася за гъбична инфекция. Когато се влоши, плочката се удебелява, отделя от леглото и т.н. пожълтяването може да има общо и с диабет, проблем с щитовидната жлеза, псориазис, белодробен проблем.

Посиняване на нокътя
Посиняването е сигнал за недостиг на кислород. Може да се дължи на белодробен проблем (пневмония). Някои сърдечни проблеми също се проявяват със синкав цвят.

Набраздяване
Ако повърхността на ноктите е вълнообразна или повредена, това може да е ранен признак за псориазис или възпалителен артрит. Промяната на цвета на ноктите е често срещан проблем, кожата под ноктите може да изглежда червеникаво-кафява.

Нацепени нокти
Сухите, чупливи нокти, които често се цепят, се асоциират със заболяване на щитовидната жлеза. Счупване в комбинацията с жълтеникав оттенък е сигнал за гъбична инфекция.

Тъмни линии под ноктите
Тъмните линии под ноктите трябва да бъдат прегледани възможно най-скоро. Те понякога са причинени от меланома, най-опасният вид рак на кожата.

Ако си гризете ноктите...
Гризането на ноктите може да бъде обикновен несъзнателен навик, но в някои случаи това е сигнал за постоянна тревожност, която би могла да се преодолее с лечение. Ако не можете да спрете, то трябва да се консултирате с лекар.

Коментари