Публикация

Усетете храната, почувствайте вкуса...

За да извлечете максимално вкусовете от храната, дъвчете бавно и продължително.


Раздробяването на храната на по-малки парчета помага и на вкуса, и на храносмилателната система. Не поглъщайте храната като на състезание. Дайте време на вкусовите рецептори да усетят и да се насладят на ястието.

Докато дъвчете, включете и мозъка си, за да изпитате по-голямо удоволствие от храната.

Мислете си за някое от следните неща, когато се храните:
- Каква текстура усещате в устата си – кремообразна, лигава, въздушна, твърда?
- Колко интензивен е вкусът?
- Колко различни вкуса усещате?
- Променя ли се вкусът след първата хапка?
- Колко дълго усещате вкуса, след като преглътнете?

Усетете ароматите. Вдишвайте различните миризми, които се носят от чинията, за да се порадвате на храната.

Спазвайте някои правила на хранене:
- седнете да се храните на маса с прибори, без разсейващи фактори (телевизор, компютър, телефон).
- поставете храната в чиния. Похапването от тенджерата или тавата не е нито приятно за окото, нито за вкусовите рецептори.
- оставяйте вилицата между хапките, за да извлечете максимума от храната.

Осъзнатото хранене може да ви помогне да предотвратите лошото храносмилане и да контролирате калориите, тъй като бавното поемане на храната дава възможност на мозъка да съобщи, че стомахът е пълен, а по-малките парченца се смилат по-добре.

Коментари