Публикация

Хронифицирането на пиелонефрита е предотвратимо

Интервю с д-р Николай Ботев, уролог от МБАЛ „Софиямед”.


Д-р Ботев, може ли без предхождащи проблеми с пикочоотделителната система човек да заболее от пиелонефрит?
Това е възпаление на бъбреците, което може да се изяви остро или постепенно да стане хронично. Острата форма се характеризира с болка в лумбалната област, почти винаги с температура, втрисания. Възможно е иначе здрав човек да бъде диагностициран с пиелонефрит, като естествено предразполагащите фактори, снижаващи имунитета, са много важни. Настинка, студени крака, тежък физически труд - все фактори, които може да отключат такова възпаление. Нелекуван цистит също може да доведе до пиелонефрит.

Кога говорим за хронифициране?
То може да настъпи с течение на времето, без съществени оплаквания, но обикновено хроничният пиелонефрит е характерен с някакво наличие на допълнително заболяване. Камъните в бъбреците водят естествено до хроничен калкулозен пиелонефрит, нелекуваният или неопериран рефлукс на урината - също. Задръжката на урина върви ръка за ръка с инфекцията. Ако няма никакъв дренаж на даден бъбрек, винаги ще се получи хронично, обструктивно възпаление. При жените обикновено много често се среща циститът, мъжете рядко боледуват от него. От цистит може да се получи остър пиелонефрит и оттам нататък да тръгне и хроничният пиелонефрит. При мъжете обикновено се получава простатит, по-рядко и цистит. Простатата е тази, която първо обира инфекцията от уретрата.

Какво трябва да е поведението, за да се предотврати хронифицирането на пиелонефрита?
На първо място, поддържането на добра хигиена. Второ, поне веднъж годишно да се правят контролни прегледи при нефролог. Ако му направи нещо впечатление, той ще насочи пациента за по-чести контролни прегледи. Така че, ние сме тези, които можем да преценим кога вече трябва да се обърне повече внимание на даден пациент. Трябва да се заделят пари за профилактика и много фирми вече го правят за своите служители.

Профилактиката доколко разчита и на продукти на растителна основа?
Да, те имат добра профилактична, даже и лечебна роля. Използваме ги широко, самостоятелно, както и в комбинация с антибиотици. Пациентът може да приема такъв медикамент и без да му е изписан, достъпни са в аптеките като хранителни добавки.

Каква е ролята им в периода след отшумяването на острата форма?
Има добри препарати - при хроничния цистит, както и при хроничния пиелонефрит, които са подходящи  по време и след  антибиотично лечение. Може да се продължи само с фитопрепаратите, които дават доста добър ефект. Има и такива, които модулират локалния имунитет на отделителната система.

На какво се базира действието им?
Тези с червена боровинка, каквито са например „Урокомфорт”, „Цистостоп рапид”, блокират определени фибри в бактериите, чрез които те се закачат за стената на пикочния мехур. Хубаво е да са комбинирани препарати, защото Д-манозата например блокира другите фибри. Значение има и т.нар. дозозависим ефект. При една стабилна инфекция (когато в един милилитър урина има десет на пета бактерии), фибрите по тяхната повърхност ще бъдат десет по три на десета степен. Представете си за какво количество става дума. Така че при тези препарати е постигнат такъв баланс, че препоръчаните дози да може да действат дори самостоятелно, спонтанно, приети в първите часове и преди антибиотиците. Предписаните в листовките дози са реални и е необходимо да се спазват. Но дори и да има облекчение до 24-48 часа, трябва да се потърси лекарска помощ.


Коментари