Публикация

Витамин С – отново е от „добрите”

Напоследък редица научни разработки поставиха под съмнение ползата от витамин С за профилактика и лечение на простудни заболявания.


Учени от университета в Хелзинки, Финландия, обаче опровергаха колегите си. Специалистите проучили резултатите от пет изследвания, в които участвали възрастни спортисти спринтьори, ученици, които карат ски или плуват, и войници.

Експертите стигнали до извода, че редовният прием на витамин С (доза от 1 грам или повече) помага да се намали продължителността на простудното заболяване средно с 8% при възрастните и с 18% при децата.

Според учените витаминът помага да се ускори оздравяването особено при хора, които са подложени на високо физическо натоварване. Най-много витамин С има в червените чушки, шипките, брюкселското зеле, магданоза, лимоните и др.

Коментари