Публикация

Уникален ядрено-магнитен резонанс заработи в Пловдив

Магнитно-резонансен томограф (ЯМР) от най-ново поколение беше представен в Пловдив.


Световният шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев се довери на уникалния апарат и с помощта на медицинските специалисти прегледа цялото си тяло, буквално дни след като официално сложи край на спортната си кариера. Заедно с екипа на клиниката председателят на Българската федерация по спортна гимнастика  представи социален проект, който ще осигури безплатни прегледи с високотехнологичната апаратура за млади таланти в спортната гимнастика.

„Чувствах се комфортно, апаратът е наистина уникален. Радвам се, че съвместният ни проект ще даде възможност на много млади спортисти да бъдат прегледани на апратура, която отговаря на всички световни стандарти“, сподели  Йордан Йовчев.

„Апаратът MAGNETOM Aera от Siemens e от най-висок клас и без аналог в България. Това е инвестиция не само от регионално, но и от национално значение, защото тя ще подобри значително качеството на образната диагностика за всички пациенти от региона и  страната. Апаратът е със сила на магнитното поле от 1,5 Тесла и благодарение на редица новаторски технологични интеграции, той има капацитета да прегледа до 60 пациента на ден, което е безпрецедентно за страната”, разкри специалистът по образна диагностика д-р Борислав Милев.

Апаратът може да изобрази човешкото тяло в цял ръст за по-малко  от 15 мин. Това е от изключително значение за диагностицирането на онкологични заболявания и проследяването на техните стадии на развитие. Магнитно-резонансният томограф разполага с голям набор от бобини за висока разделителна способност, което осигурява отлично качество на получените изображения. Това е първият магнитно-резонансен томограф с отвор за пациента от 70 см, което позволява преглед на трудноподвижни пациенти или такива с клаустрофобия.

MAGNETOM Aera притежава и уникален за страната софтуер за изследване на сърце, млечни жлези, черен дроб и бъбреци. В експериментални условия апаратът може да покаже зоните, където се съхранява паметта в човешкия мозък и да изобрази неговите емоции. Това е изключително важно при диагностика и лечение на дементни състояния, паметови нарушения, болестта на Алцхаймер и др. Магнитно-резонансният томограф може да изобразява мозъчните трактове, което е от особено значение за болните от множествена склероза и при операциите на мозъчните тумори.

Апаратът работи в самостоятелната медико-диагностична лаборатория СМДЛ Русев 91 в болница Каспела и на него могат да се преглеждат всички пациенти от областта и страната. Лабораторията има сключен договор с НЗОК, разполага и с многосрезов компютърен томограф от най-ново поколение SOMATOM Emotion на Siemens. Апаратът диагностицира с минимална доза на радиационно облъчване различни заболявания и най-вече болести на сърдечно-съдовата система.

Коментари