Публикация

Безплатни прегледи за рак на гърдата във Варна

От 4 март СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков” стартира традиционната си кампания за безплатни прегледи за рак на гърдата и на шийката на матката.


Целта е ранна диагностика на онкологичните заболявания. Колкото по-рано се открие едно заболяване, толкова по-големи са шансовете на болния, а лечението е по-щадящо и по-евтино.

Кампанията на СБАЛОЗ „Д-р Марко Марков”- Варна ще продължи до 29 март. През 2012г. са открити 615 случая на злокачествени и доброкачествени заболявания при 7000 прегледани пациенти. По този повод екипът на болницата разработи дългосрочна мащабна програма, която да стане част от общинската политика в областта на здравеопазването.

Тя бе депозирана в Общински съвет след решение на комисията по здравеопазване още в края на миналата година. Надеждите на екипа са през т.г. програмата да получи финансиране. Тя предвижда в рамките на следващите три години да бъдат прегледани 33 300 граждани на Варна.

Основните локализации, залегнали в програмата са рак на млечна жлеза, рак на маточна шийка, рак на кожата, рак на простатата, рак на стомашно-чревен тракт и рак на дебело черво, т.е. най-често срещаните диагнози на територията на Варненска област. Предвидените профилактични пакети, за разлика от друг път, включват не само преглед от специалист, а и редица изследвания за прецизиране на диагнозата при съмнение за наличие на онкологично заболяване.

Докато бъде взето решение от общинските съветници, ръководството на болницата ще продължи традицията с обявяване на кампании за профилактика и месец март ще стартират целеви профилактични прегледи за рак на млечна жлеза и рак на маточна шейка.

Желаещите могат да се запишат предварително на регистратурата на болницата на телефон 052/ 975 840

Коментари