Публикация

МБАЛ "Св. Панталеймон – Плевен" с нова сграда

Новата трета сграда на "МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен” отвори врати на 1 март, половин година след като беше направена първата копка.


Новият корпус разполага с отделение по хемодиализа, което е единственото разкрито в частно лечебно заведение в Централна Северна България. Създаването на отделение по нефрология и диализа е решителна крачка, тъй като всяка болница, която се занимава със спешна и интензивна реанимационна дейност, трябва да разполага с подобно звено.

Диализата е гаранция за всички клиники и отделения в "МБАЛ Св.Панталеймон – Плевен” , защото когато се касае за тежки състояния и риск от загуба на бъбречната функция, ще може да се реагира адекватно. Хемодиализата е разкрита най-вече за пациенти, които са загубили бъбречната си функция и се налага няколко пъти в седмицата да преминават през диализни процедури. Всичко в отделението е прецизирано, като се започне от системата за водоподготовка, апаратите и диализаторите, които дават възможност за максимално очистване на кръвта и индивидуален подход към всеки пациент.

Нов е и медико-денталния център със спешни кабинети – единствените за Област Плевен, които ще работят през почивните и празнични дни. Управител на центъра е д-р Поля Петева – стоматолог и алерголог. Екипът е от осем стоматолога, хирург и анестезиолог. Общата анестезия също е новост за Плевен и областта, защото до сега е предлагана само за пациенти с психични проблеми. Техниката, с която разполага стоматологичният център е последно поколение, като включва всички новости, предлагани в денталната медицина. Към денталния център функционира и мобилен стоматологичен кабинет – първият в страната. Той работи по договор със здравна каса и в скоро време екипът му ще посети нови три села от областта. В тях няма стоматолози, а жителите им се нуждаят от специализирана дентална помощ.

В новата сграда на болницата е настанено и разширеното вътрешното отделение, което е широкоспектърно. В него функционират ендокринология, гастроентерология, която разполага с чисто новия фибро-гастро и колоноскоп „Олимпус”. Разширяват се и кардиологията, както и нефрологията с хемодиализата. В сградата е създадено и отделение по дихателна реанимация, каквото няма в Плевенска област.

На първия етаж в третия корпус на болницата е разположена и зала за обучение, тъй като болницата е акредитирана за учебна дейност и ще започне обучение на специализанти от Медицински университет – Плевен. Новоразкритите легла са 50, като в този брой не са включени леглата за отделенията по хемодиализа и реанимация. Със старта на новата сграда се разкриха и около 30 нови работни места.

 

Коментари