Публикация

Безплатни прегледи за сънна апнея

130 души, които страдат от нарушения на съня, ще бъдат прегледани безплатно от 11 до 22 март в японската болница.


Безплатни прегледи за сънни нарушения, които ще се проведат от 11 до 22 март, организира Лабораторията за Медицина на съня към Клиниката по Неврология в МБАЛ „Токуда Болница София“ по повод Световния ден на съня.

За желаещите да се прегледат безплатно е необходимо предварително записване на тел. 02/403 4000, като от пациентите няма да се изискват направления и други медицински документи.

Безплатните консултации за сънна апнея са насочени към хора, които страдат от хъркане, спиране на дишането по време на сън, събуждане със сърцебиене и задух, изразена дневна сънливост, повишена дневна умора и др.

Обструктивната сънна апнея е най-честото нарушение на дишането, което настъпва по време на сън и най-честата причина за прекомерен сън. Рисковите групи пациенти са хора с наднормено тегло, пациенти със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и такива, претърпели мозъчен инсулт. От разстройства на съня и бодърстването страдат 20 до 30% от населението, а нарушенията на съня са близо 85 вида.

„Нелекувана, обструктивната сънна апнея може да доведе до нарушение на концентрацията и неспособност за справяне със служебните задължения, а в по-далечен план – до сериозни усложнения като артериална хипертония, ендокринни нарушения и повишен риск от мозъчен инсулт”, алармира доц. д-р Иван Стайков, началник на Клиниката по Неврология в Токуда Болница. „25% от пътните злополуки са причинени от заспиване на волана” – допълва още доц. Стайков. 

За установяване на нарушение на дишането по време на сън е предвидено и намаление на цената на най-точните диагностични изследвания за сънна апнея – полисомнография и респираторна полиграфия.

Коментари