Публикация

Световна седмица за борба с глаукомата

По повод Световната седмица за борба с глаукомата от 11 до 15 март, от 8.00 до 16.00 ч., в кабинет №21 на Диагностично-консултативен блок „Александровска”, ще се проведат безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) с измерване на очното налягане.


Направление за офталмолог няма да се изисква. Телефон за предварително записване: 02/9230 583

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Офталмолозите препоръчват всички хора над 30 години, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане.

Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да не се допусне прогрес на болестта и предотвратяват последиците от нея.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за шеста поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година протича под надслов „Чудесно е да виждате света всеки ден, така че не позволявайте да получите глаукома“.

Коментари