Публикация

Трима лекари спечелиха медицинска стипендия SHI

Те ще специализират в продължение на две години в университетски болници „Шеба”-Тел Ашомер в Израел.


Трима български лекари спечелиха първата медицинска стипендия SHI за областите на неонатолгия,  анестезиология и патология. Медицинска стипендия SHI за 2013г. спечелиха д-р Диана Влахова (неонатология), д-р Борислав Павлов (анестезиология) и д-р Деница Сертева (патология).

Д-р Влахова е щатен лекар със специалност по неонатология в СБАЛДБ, а също така работи в II САГБАЛ Шейново. Д-р Павлов е роден в Плевен и е щатен лекар със специалност по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Света Анна” София. Д-р Сертева е щатен лекар със специалност по патология в УМБАЛСМ Пирогов.

Победителите бяха избрани от жури, оглавено от проф. Йехуда Адлер, председател на стажантската програма на болници „Шеба” и директор на програмата за изграждане на медицински лидери „Талпиот”. Членове на журито са едни от най-добрите лекари и преподаватели по медицина в България, акад. Богдан Петрунов, проф. Владимир Пилософ и проф. Красимир Методиев, почетен консул на Израел.

Тримата спечелили ще специализират в продължение на две години в една от най-добрите болници в света, „Шеба”-Тел Ашомер в Израел. След края на тяхната специализация победителите ще са задължени да се върнат и да работят в България като лекари в продължение на 5 години. Така стипендиантите ще могат да предадат придобитите в болници „Шеба” умения и познания на свои колеги в страната.

Проф. Йехуда Адлер, председател на журито и представител на болници „Шеба” поясни:
„Изборът беше труден, защото всички кандидати показаха техните изключителни академични и професионални постижения. Но съм убеден, че сме избрали шестима лекари, които скоро ще се превърнат в лидери в българската медицина, за да постигнат максимален ефект от нашата програма.”

12 кандидати бяха избрани от журито и бяха поканени на интервю със съдиите. Програмата привлече вниманието на кандидати от всички големи болници в страната, включително всички университетски болници. Кандидати за медицинската програмата SHI дойдоха от София, Варна, Пловдив, Плевен, Бургас и Дупница.

Коментари