Публикация

10 признака на истинската женственост

Странно защо, от години се води спор, трябва ли да се празнува на 8 март или не, това социалистическа отживелица ли е, или не, и защо само на този ден да се получават цветя, нали жената има нужда всеки ден да бъде ухажвана поне по веднъж...


Думи, думи, думи... А истината е, че който е решил да празнува на 8 март – просто го прави. Затова, на всички дами health.bg пожелава младост на духа и здраве! Защото няма по-красива жена от тази, която с цялото си тяло излъчва здраве, енергия и добронамереност!

Кога друг път, ако не на 8 март, се оглеждаме критично в огледалото и видяното никак не ни харесва: след „зимата на нашето недоволство” се „събуждаме” натежали, подпухнали, бледи. С диетите обаче трябва много да се внимава, съветват специалистите по хранене и диететика.

Над 27 хиляди диети за отслабване са „изобретени” досега в света. Всяка втора жена поне веднъж в живота си се е подлагала на подобни „мъчения”. Речено – сторено. Някои инцидентно и за малко, други с нестихващ ентусиазъм и за цял живот. Повечето с променлив успех.

Много често обаче, дори и след постигнат мечтан резултат, не само се връщат същите килограми, но и се прибавят един-два, че и повече. Тази реакция на организма е наречена „Йо-йо ефект”, по името на финландска детска играчка на ластик, която подскача нагоре-надолу.

Терминът е въведен през 1977 г. от американския професор Кели Бронуел. Според неговата версия при загуба на тегло от 9 кг за 3 месеца, съществува 60% вероятност за възвръщане на теглото в следващите три месеца и след още три те да достигнат приблизително 4,7 кг.

Критичният период след отслабване е 21 дни. След това са необходими още 46 дни за адаптиране на организма към новите параметри на теглото. На всеки етап от цикъла „отслабване-напълняване-отслабване-напълняване” се увеличава процентът мастна тъкан, дори и ако килограмите не растат.

Може ли споходеният от „Йо-йо” да му се противопостави, да се пребори с депресиращия ефект? Въпрос на характер, ще кажат здравомислещите и дисциплинирани в природосъобразен начин на живот хора. За останалите може и да помогне една обща „битка” с движението на килограмите нагоре-надолу.

Не звучи много оптимистично и празнично навръх Деня на жената. Какво да се прави, когато не сме доволни от вида си? И трябва ли цял живот да ходим „гладни, дебели и нещастни”?

„Бъдете повече жени и се обичайте!” – пише в книгата си "Вяра имам" психотерапевтът Мадлен Алгафари, специалист по хранителни разстройства на психична основа.

В живота си всеки от нас има пет големи потребности: принадлежност, утвърждаване, хранителна (която включва храната и за тялото, и за душата), сензорна (осъществена чрез очи, уши, нос, уста и кожа) и сексуална.

Четири от петте потребности зависят от контакта с друг жив човек. Има една единствена – хранителната, която можем да удовлетворим без участието на друга жива душа до себе си. От това тръгва така наречената хипер консумация, компенсаторното прекаляване с храна.

Неслучайно жени, разделили се с любимия, споделят, че започват безразборно да се тъпчат с шоколад и други лакомства. Така те компенсират сексуалната си неудовлетвореност.

За да се пребори една жена с наднорменото тегло и йо-йо ефекта, трябва да реши другите си психологични проблеми.

За всички момичета, които навръх празника си задават въпроса „Женствена ли съм?” с удоволствие предлагаме откъс от книгата на Мадлен Алгафари „Вяра имам”.

10 признака на истинската женственост

Женското тяло. Доказано е, че мъжете се влияят не толкова от конкретните килограми, колкото от пропорциите в тялото на жената. Мъжкото око винаги е било привличано от извивките и овалните форми повече, отколкото от ъгловатите.

Ако обиколката на талията ти е в рамките на 60-80% от обиколката на ханша и бюста, имаш по-голям шанс да бъдеш забелязана. Не забравяй, че грижата за външния вид като цяло е от изключително значение, защото хем на шега, хем не - мъжете по-добре могат да виждат, отколкото да мислят при срещата с теб.

Женските движения. Походката и жестовете на истинската жена са плавни, меки, гъвкави. Тя не набива крак, а стъпва меко. Не се движи като “слон в стъкларски магазин”. Има пластично тяло. Не случайно фолклорът – израз на вековната човешка мъдрост, използва като символ на женствеността сравнения като “гъвкава тръстика", "топола”.

Женската сексуалност. Истинската жена излъчва деликатно и ненатрапливо еротика и сексапил. Тя не се срамува от сексуалността си. Няма задръжки в моменти на интимност, освободена е да иска и да доставя сексуално удоволствие. Показва без неудобство страстта си и изпитаната радост от сексуалната близост.

Женската емоционалност. Изразените емоции и чувствеността винаги са били привилегия и предимство на женския пол. Мъжкото начало е рационално, женското – ирационално.

Студената емоционално жена отблъсква. Често тя не е и страстна любовница, което отдалечава мъжете. Не бъркай обаче женската експресивност със свръхтеатралност. Последното плаши и дразни мъжете.

Майчинската загриженост. У всяка жена, независимо дали е раждала, или не, говори майката. Това привлича мъжкия пол. Майчинството може да бъде изразено в готовността за грижа към растения, животни, хора, в нежно отношение към по-слабите и готовността за съчувствие, в готовността за даване на разбиране, успокоение, помощ.

Женското поведение. Умението на една жена да бъде напориста и борбена на работното си място не изключва женските черти в държанието й спрямо мъжкия пол извън работния контекст.

Умението на подчинение, за адаптиране и гъвкаво, меко подхождане в човешките отношения е женска привилегия. Не случайно се казва, че мъжът е съдът, а водата - женското начало, която го изпълва, заема формата, но му придава и съдържание, осмисля го.

Старата поговорка, че мъжът е главата, а жената шията, също прекрасно илюстрира предимствата на женското поведение. Шията определя в коя посока да се върти главата, но го прави ненатрапливо и не властно. Най-исканата мома в селото е била тази, която “ситно ходи, ниско гледа, мъдро дума”!

Творчеството. Истинската жена ражда непрекъснато. Не непременно в буквалния смисъл. Точно както преносената бременност може да бъде опасна за родилката, така и постоянно бременната, нераждащата женска душа е опасна за психичното равновесие на жената.

Не е важно какво точно твори тя. Може да са стихове, може да са картини, може да са вкусни гозби, песни, гоблени. Не е нужно да са високохудожествени произведения на изкуството. Важен е процесът, а не конкретният продукт. Така женската душа се пречиства и обновява. Така се чувства пълноценна и резултатна. В противен случай се депресира.

Усет към дома. Жената е пълноценна като съпруга, като майка, като човек, когато има чувство за дом. Понятието “у дома” не е само понятие за място, то е понятие и за време. Независимо къде се намираш, душата ти трябва да се чувства уютно. В противен случай женската психика винаги страда, а това се отразява на нейното чувство за щастие, както и на контакта й с целия околен свят. Косвено страдат и тези, които я заобикалят.

Времето за общуване с ближния и със себе си. Истинската жена се нуждае от контакт с мъжа, с децата, с другите жени. Тя знае да слуша и да чува това, което казва другият. Умее да съпреживява. Тя носи в себе си древната женска мъдрост, предадена от майка й, баба й и всички нейни прародителки.

Истинската жена задължително общува и със себе си. Този критерий много жени са забравили напоследък. Контактът с вътрешния свят, пътуването й в света на интуицията, на невидимото, но усетено, е изключително важен за усещането за хармония и спокойствие.

В противен случай жената се изнася прекалено много в света на материята, който е мъжки свят. Това й носи напрежение, прекъсва изконната женска връзка с духовността, с мъдростта на женската дълбока сетивност, която в повечето случаи е по-силна от тази на разума.

Гордостта от женствеността. Истинската жена тържествува от факта, че е представителка на нежния пол. Преживява женското си тяло, женската душа като дар от Бога и се опитва да предаде това позитивно усещане и на дъщерите си. Вярва, че женската й роля е мисия – смисъл на живота й.

Това е жената, за която всеки ден е Осми март!

 

Коментари