Публикация

Безплатни прегледи за пациенти с глаукома

По повод Световната седмица за борба с болестта Очно отделение на японската болница ще консултира безвъзмездно хора с поставена диагноза.


Пациенти с диагноза "глаукома" ще се консултират безплатно на 12 март в отделението по Офталмология на МБАЛ "Токуда Болница София” по повод Световната седмица за борба с опасното заболяване. Консултациите са насочени към пациенти с вече установена глаукома и ще бъдат извършени от Доц. д-р Наталия Петкова – председател на Националната глаукомна асоциация.

Прегледите ще се провеждат след предварително записване на тел: 02/403 4000. Няма да се изискват направления от личен лекар, но е необходимо пациентите да носят цялата си медицинска документация.  

Глаукомата е тежко дегенеративно заболяване и е една от най-честите причини за слепота. "В основата й стои нарушената регулация на вътреочното налягане, което причинява симптоми като болка в окото, слепоочието и главата, притъмняване, намаление на зрението, гадене, повръщане и др.  Повишеното вътреочно налягане се дължи на течност, която нормално се съдържа в окото, но при пациенти с глаукома не се оттича достатъчно добре", подчертава д-р Алек Топов - началник на отделението по Офталомология в Токуда.  

Веднъж открита, глаукомата изисква редовен контрол от специалист – офталмолог. Уврежданията, предизвикани от заболяването, са необратими и поради това честите прегледи при специалист са задължителни за пациентите с глаукома, съветват специалистите. Редовното измерване на вътреочното налягане и консултация с офталмолог могат да попречат на болестта да прогресира.  

Световната седмица на глаукомата ще бъде отбелязана освен с безплатни прегледи и с обучение на пациенти, в рамките на което ще бъдат представени съвременните методи за лечение на коварното заболяване. Лекции на тема „Антиглаукомна терапия – настояще и бъдеще” и „Микроинвазивна хирургия” ще изнесат доц. Наталия Петкова и д-р Алек Топов на 12 март от 14:30 часа в Аула Токуда на 9 етаж в болницата.

Коментари