Публикация

Пролетна умора или сезонна депресия...

Когато пролетната умора е в лека форма, тя не представлява сериозна опасност и за справянето с нея не е необходима лекарска намеса.


Подходящият хранителен режим и засилената двигателна активност могат да помогнат за подобряване на тонуса.

Приятната музика, дрехите в свежи цветове, смехът... Всичко, което носи приятни усещания, може да помогне срещу пролетната умора. Особено важно е да се мисли позитивно, съветват специалистите.

Използвайте храната за подобряване на настроението
Правилното хранене безспорно играе голяма роля. Необходимо е да се храните редовно и балансирано. Това стабилизира биологичния ритъм, а оттам и настроението. Ако не страдате от захарен диабет, ориентирайте се към въглехидратите и белтъчините. Наблегнете на сиренето, яйцата, млякото, граха. Подходяща храна са също и доматите, кивито и всички тъмнозелени зеленчуци. Правилното хранене може да сведе до минимум симптомите на пролетната умора.

Спортувайте за тонус
До голяма степен пролетната умора е следствие от недостатъчната физическа активност и по-дългото заседяване на закрито през зимата. Затова по-лесно понасят сезонните несгоди хората, които водят здравословен начин на живот и се занимават със спорт. За тях пролетната умора почти не съществува. Нашият съвет е да намерите сили и да организирате волята си поне за утринна гимнастика.

Слушайте музика
Добрата музика е в състояние да направи чудеса с лошото настроение. Може да обърне представите ви за живота, да ви накара да го видите в други цветове, да ви вдъхне надежда и очаквания за по-добро.

Смехът като лекарство
Едно от най-силните оръжия срещу пролетното униние и лошо настроение е хуморът.
Обградете се с приятели, общуването с тях е отлично средство срещу негативните мисли. Понякога дори е достатъчно само да споделите с тях тревогите си, за да  се почувствате по-добре. Най-лошият вариант е да опитите да се справите с унилото настроение с помощта на алкохола. Известно е, че след това на сутринта ще се озовете в още по-черна дупка.

Вкарайте оптимизъм в гардероба си
Избягвайте дрехите в тъмни тонове. Учените са установили, че много хора изпитват т.нар. шок от черното. Ако в облеклото и обкръжаващата ви обстановка присъстват повече тъмни цветове, това предизвиква чувство на тревога и може да отключи развитието на депресия.

Мислете позитивно
Научете се да виждате доброто във всичко около вас. Когато сте в криза, не се отдавайте на черните мисли. Това само ще задълбочи състоянието ви. Спрете и помислете какво можете да промените в положителна посока.

Естествено, тези съвети помагат при лека форма на пролетна умора, но не и при сезонна депресия. С нея може да се справи само професионален психотерапевт.

Депресията се отличава с апатия, мъка, сълзи без причина, снижаване на работоспособността, безсъние, главоболие, раздразнителност, неумение за съсредоточаване, затруднения при вземане на решения, влошаване на паметта.

Някои от тези симптоми са характерни и за пролетната умора. Но когато са налице повечето от тях и то за период по-дълъг от две седмици, нещата може да не са особено невинни. Тогава точната преценка на състоянието може да бъде направена само от специалист.


Коментари