Публикация

Световна седмица за борба с глаукомата - 10-16 март

Светът е прекрасен, не позволявайте глаукомата да ви попречи да го виждате всеки ден.


Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Според проучвания 4,5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома. Над 7 млн. са слепите и с двете очи.                                                                                                                   

В световен мащаб поразените от различни форми на болестта са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Между 2 и 4% от населението на всички континенти над 40-годишна възраст боледува от глаукома. Очаква се до 2020 г. засегнатите  да достигнат до 11,2 милиона.

В България болните са между 70 000 и 80 000 човека, като не повече от половината от тях знаят, че имат глаукома и се лекуват. Всички хора над 30 години, независимо дали са обременени или не, веднъж годишно трябва задължително да си правят профилактичен преглед за измерване на очното налягане и изследване на зрението.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, увреждащо зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредването на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, като в крайните стадии на болестта се достига до необратима загуба не само на периферното, но и на централното зрение. Рискови фактори за развиване на глаукомата са : възраст, хипертония, диабет, късогледство,фамилна обремененост

Ранната диагностика е от огромно значение

Независимо дали човек има или не някакви оплаквания от очите си, е задължително поне веднъж в годината да посещава очен лекар. Това е още по-наложително, ако пациентът е изложен на по-висок риск от развитие на глаукома.

Основните рискови фактори са възраст над 45 г., кръвен роднина с глаукома, измерени високи стойности на вътреочното налягане, заболявания на щитовидната жлеза, диабет, съдови заболявания, травми на очите, развита глаукома на другото око, високо късогледство и др. Тези пациенти е добре да посещават очен лекар поне два пъти в годината.
Ако при пациента вече е диагностицирана глаукомата и има назначено лечение, контролните прегледи са задължителни и са поне на четири месеца.

По преценка на специалиста те могат да са и по-чести. Основната цел е да се проследи ефектът от лечението и ако той не е задоволителен, терапията да бъде променена. Също така се правят изследвания, които да установят дали заболяването прогресира.
Ако са налице симптомите на остър глаукомен пристъп, пациентът незабавно трябва да отиде при специалист и спешно да се започне лечение.

Целта на лечението е спирането или поне забавянето на развитието на заболяването и запазване на останалото функционално зрение. Загубата на зрение при глаукомите е необратима. Затова ранната диагностика на заболяването, своевременното започване на лечение и активното проследяване на пациентите са от огромно значение.

На 23 февруари в х-л „Шератон”, София, се състоя годишната за Pfizer ophthalmic Глаукомна Академия ІІІ „Различните лица на глаукомата”.  Лекционният модул, обърнат изцяло към нуждите на лекарите от повишаване на тяхната квалификация, включва научно-практически лекции, разработени от водещите офталмолози, в които се разглеждат диагностични и клинични проблеми и техните съвременни решения. Резултатът от форума - много добри дискусии, в които всеки намери нещо полезно и практично за своята клинична практика. Лекарите, участници в събитието, характеризираха патрона на събитието като компания с безспорен стил, уверена в себе си и в своите продукти, „без необходимост да се сравнява и доказва спрямо конкуренцията”. Pfizer  е една от най-големите световни фармацевтични компании, производител и на лекарства за най-масовите очни болести.
Академията на Pfizer ophthalmic Глаукомна Академия „Различните лица на глаукомата” продължава в Пловдив, Велико Търново и Варна.

В седмицата на глаукомата почти всички офталмологични клиники у нас, заедно с клиники на всички континенти, ще се включат в безплатното измерване на вътреочното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се организира шеста година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Безплатни прегледи в София:

Очна клиника УМБАЛ "Царица Йоанна", ул. "Бяло море" 8, 02 943 24 74

доц. Борислав Кючуков

Очна клиника "Пентаграм", ул. "Враня" 119, 02 4472 040, 4472 050                         

д-р Веселин Даскалов                                                                      

до 30.03. всяка събота от 09:00 до 15:00 ч.    

I МБАЛ, Очно отделение, бул. „Патриарх Евтимий” 37, 02 8059 366                           

д-р Даря Петкова                                                                          

от 11.03. до 15.03. от 08:00 до 14:00 ч.

Очна клиника „Д-р Мишеви”, ул. „Симеон” 27, 0888 45 20 35                                 

доц. Анета Мишева                                                                         

на 12.03. от 14:30 до 16:30 ч.; на 16.03. от 08:30 до 18:30 ч.; на 17.03. от 09:00 до 14:00 ч.

Очна клиника МБАЛ "Св. София", бул. „България”, 02 8 184 623                              

д-р Христина Благоева               

Очна клиника "Ресбиомед", ул. "Алдомировска" 144, 02 8081 888                             

от 10.03. до 16.03. - всеки ден

Очен кабинет „Хубча”, ул. „Хубча” 16, „Красно село”, 02 9555 667, 0888 420 942

д-р Даниела Петрова                                                                        

понеделник,сряда и петък от 08:00 до 14:00 ч.; вторник и четвъртък от 13:00 до 19:00 ч.

Фондация „Съпричастен кръст”                                                              

доц. д-р Красимир Коев, 0898 44 55 87

Коментари