Публикация

Капанът на деловия стрес

До неотдавна авиодиспечерите и хирурзите бяха хората, чиито професии се свързваха с особено голямо напрежение.


Днес в състояние на постоянен стрес се намират цели социални групи – шефове на собствени предприятия, банкери, мениджъри и т.н. За успеха на кариерата си повечето от тези хора плащат със собственото си здраве.

Нито възрастта, нито липсата на заболявания в миналото, нито добрата физическа подготовка, нито психическата устойчивост, всъщност нищо не може да елиминира разрушителното действие на постоянното напрежение.

Работата на деловия човек не бива да се сравнява с нормалния творчески стрес, когато хората сами си поставят задачи и колкото и да са трудни, разрешаването им е поредна победа, която винаги носи морално удовлетворение. Става въпрос за ангажименти, с които деловите хора трябва да се справят веднага, десетки проблеми, които не търпят отлагане.

Най-неприятното е, че с повечето от тях при нормални условия никой не би искал да се занимава. Даже при перфектна организираност у лидера започва да се формира специфичното усещане, че е сам, че в по-голяма или по-малка степен може да разчита единствено на себе си. Това чувство често касае не само в работата, а и семейството. Така деловите хора постепенно започват да губят най-силната си поддръжка.  

Среща вместо обяд
Днес у нас почти не може да се срещне бизнесмен, който като англичаните в 5 часа задължително пие чай. А да сменят обяда си с важно пътуване или среща е повече от обичайно. Внимание на храненето се обръща чак, когато стомахът започва да се обажда, но и тогава здравословният хранителен режим се заменя с хапчета. Разговори в ресторанти, приеми, презентации – това са неизменни атрибути на съвременния делови живот.

Именно те формират определен тип на хранене. Колкото и скъпи или качествени да са предлаганите блюда, те едва ли влизат в понятието здравословно хранене, защото на първо място липсва спокойствието. Да не говорим за погълнатия алкохол, който често съпътства (понякога, за да се спази протокола) ежедневието на ангажирания съвременен хомо сапиенс. Като имате предвид, че следите от 100 мл 40-градусов алкохол може да се открият в организма ни в продължение на 14 дни, може сами да пресметнете колко дни в годината тези следи липсват.

Преговори вместо почивка
Колкото по-активен е деловият живот на човека, толкова по-малко време му остават за отдих и възстановяване на силите. Най-често ситуацията е 5-7 часа сън след обилно хранене. Почивните дни се запълват със семейни грижи, от които мъжете заменят с нови делови срещи. Сауната, басейнът, фитнесът или тенисът трудно може да се нарекат отдих, защото обикновено се избира не този вид спорт, който най-много ни харесва или подхожда, а този, където може да се срещнем с „нужните” хора. И вместо разтоварване се получава поредното насилие срещу собствения ни организъм и здраве.

Първият вик за помощ
„Не успявам” – редовно повтарят деловите хора. Това е първият истински вик за помощ, защото постоянното усещане, че не ни достига време, е сигурен признак за пренапрежение. Постепенно човек престава да се чувства отпочинал след сън, появява се почти постоянна тревожност, както обоснована, така и илюзорна във вид на негативни предчувствия. В семейството отношенията съвсем естествено се затягат, защото се подменят с деловите.
В крайна сметка хората започват инстинктивно да търсят изход. Преди всичко го намират в алкохола, който наистина успокоява, но много бързо привидното душевно равновесие се превръща в зависимост.

Ред е на диагнозите
Неизбежно е подобно нервно напрежение да не доведе след себе си цял списък от разнообразни диагнози – язвена болест, повишено кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, инфаркт, бронхиална астма, псориазис и много други. Най-опасни са сърдечносъдовите заболявания, защото те са и най-голямата заплаха за живота.
Ако за обикновения човек препоръките на лекарите са ръководство за действие, то претоварените с работа постъпват по друг начин. Те не обичат да слушат нито специалисти, нито близки.

Всяка препоръка се преосмисля и изпълнява по своеобразен начин, а оправданието е липса на време. Плачевните резултати от този подход към собственото здраве обикновено се приписват на самите лекари и се търси друг специалист.

Най-неприятното е, че причината за заболяването – нездравословният начин на живот, остава непроменена. И след кратко време всичко започва отначало. Търсят се нови специалисти, по-добри, като категорично се отхвърля версията, че заболяванията се дължат не на докторска некомпетентност, а на собственото им пренебрежение към  балансирания начин на живот.    

Най-важният проект
За нашата страна описаната социална група се е оформила сравнително скоро, но в развитите страни отдавна имат различни подходи за справяне със ситуацията. Просто трябва да помним, че най-важният капитал, който имаме, е собственият ни организъм. За здравето ни професионално може да се грижи само специалист. Намерете си висококвалифициран личен лекар. Оставете на него да избере най-подходящата за вас диета, да ви препоръча спорт, който да практикувате, какъв вид отдих да изберете. Само лекарят може да ви даде не общи и универсални, а конкретни точно за вас съвети.

Непрекъснато срещаме делови хора, които са безпрекословно предани на работата и кариерата си. Ако една част от тази преданост бъде отделена за собственото здраве, може да се постигнат успехи дори в най-сложните ситуации. Опитайте и ще се убедите, че за вас това ще стане най-важният проект.

Коментари