Публикация

Нов метод за борба с глаукомата

Нов метод за борба с глаукомата бe представен пред пациенти от цялата страна в Световната седмица, посветена на справянето с това заболяване.


По време на безплатните профилактични прегледи, организирани от Националната глаукомна асоциация, пациентите получават информация за всички известни начини, по които то може да се контролира.

Най-често се предписват капки, които да се поставят в окото всеки ден. Други методи са хирургична операция и най-новото, което отскоро се прилага в България – специален имплант, който се поставя в окото.

Глаукомата се появява при нарушено оттичане на вътреочната течност, вследствие на което тя се задържа в окото, увеличавайки вътреочното налягане. Повишеното налягане уврежда очния нерв и води до намаляване на зренето.

Поставянето на филтриращия имплант EX-PRESS® осигурява алтернативен път, по който да се оттече натрупалата се вътреочна течност. Резултатът е прецизен контрол на течността в окото и поддържане на налягане в здравословно за окото ниво.

Имплантът е с размер на оризово зрънце. Поставя се между вътрешната и външната част на окото. Досега е поставен на 218 пациенти в България. Методът е познат на хирурзите-офталмолози и се прилага в държавни и частни очни клиники в цялата страна. Имплантът се препоръчва в случаите, когато третирането с лекарства е безрезултатно и/или пациентът вече е претърпял неуспешна операция.

Нова тенденция у нас е глаукомата да се появява в по-ранна възраст – над 30 години. Преди да започне да ослепява, пациентът няма симптоми и затова профилактичните прегледи са от особена важност за запазване на зрението.

Тази година безплатни прегледи за заболяването има в София, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Велико Търново, Русе, Варна, Своге, Благоевград, Пещера и Брацигово. Те се провеждат до края на тази седмица, обявена за Световна седмица за борба с глаукомата.

Информация за безплатните прегледи се дава на гореща линия 0700 10 515 (всеки делничен ден от 12:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор).

" }-->

Коментари