Публикация

Още един причинител на реактивен артрит

Бактерията Yersinia enterecolitica е широко разпространена и причинява значителна част от острите гастроинтестинални инфекции в Европа.


Заболяването се развива след консумиране на заразена храна - термично необработено месо, непастьоризирано мляко, заразена вода. Най-често възникват единични случаи на заболяването и по-рядко епидемични взривове.

Заболяването протича различно според възрастта: При бебета и деца с треска, повръщане и диария с продължителност 3-28 дни, а при възрастни с треска, диария и коремна болка за 7-14 дни. При 20-25% от случаите не се развива цялостна клинична картина ентерит.

Серологична диагностика на инфекция с Yersinia enterecolitica:
1. Anti-Yersinia enterecolitica IgM – остра инфекция. Титърът им спада до няколко месеца след преболедуване.

2. Anti-Yersinia enterecolitica IgG - откриват се до 12 месеца след преболедуване, след което титърът им спада. При хронична инфекция персистират продължително.
Най-честото усложнение вследствие инфекция с Yersinia enterecolitica е реактивният артрит.

Това е автоимунна форма на артрита, която се манифестира с възпаление на ставите и е следствие от инфекция на пикочо-половата система или гастроинтестиналния тракт. Основен симптом е ставната болка, но поради общия характер на заболяването може да бъдат засегнати и други органи - очи, сърце, нервна и пикочо-полова система.

Възпалителният артрит се развива 1-4 седмици след началото на основното заболяване. При инфекции на пикочно-половата система по-податливи на усложнение са мъжете спрямо жените - 9:1, при гастроинтестинални инфекции съотношението е 1:1. Подобни усложнения се срещат най-често при хора над 30 години, но и децата са податливи.

Продължителността на заболяването е от 4-5 месеца до година, като 15-30% от пациентите развиват хронична форма. Поставянето на точна и навременна диагноза увеличава шанса за пълно излекуване.

Във всички случаи на възпалителен артрит се препоръчва изследване на антитела срещу Chlamydia trachomatis IgA, M, G, както и на такива срещу Yersinia enterecolitica  IgА, IgG. Последните са изключително препоръчителни в случаите на неясна диагноза.

Коментари