Публикация

Сън, спорт и още нещо... срещу настинка

В сезона на т.нар. настинки сме повече или по-малко загрижени да се разминем с тях.


Кои са най-ефикасните и най-достъпните начини?
Обикновените настинки са силно заразни. Те се причиняват от над 100 различни вируса и се разпространяват чрез вдишване, чрез докосване на очите, устата и носа с ръце, които са се допирали до замърсени повърхности.

Освен редовното миене на ръцете има и някои други начини за укрепване на имунитета:

Повече сън
Проучване на учени от медицинския университет Вандербилт потвърждава ползата от повече сън. В изследването са участвали доброволци, които били изложени на простудни вируси.

Учените установили, че тези, които спели по-малко от 7 часа на нощ, били 3 пъти по-предразположени към разболяване от пациентите, които прекарвали по 8 и повече часа в сън.

Рискът за разболяване е в зависимост дори и от трудното заспиване и събуждането през нощта. Пациентите, които са загубили само 2 до 8% от общото време за спане – това са около 10 до 38 минути от 8-часов сън – са изложени на 4 пъти по-голям риск от разболяване в сравнение с тези, които заспиват в рамките на 10 минути и имат здрав сън.

Преодоляване на стреса
Хората, които са в състояние на стрес в продължение на един месец или по-дълго, са по-податливи на вирусите. Според специално изследване, конфликтите в семейството или с приятелите, липсата на работа или изпълняването на несвойствени служебни задължения понижават резистентността на организма към простудите и колкото повече продължава стресът, толкова повече нараства рискът от заболяване.

Активизиране на социалния живот
Експериментално е установено, че хората с разнообразни контакти имат по-добър имунитет към вирусите от хората с ограничена социална среда. Този извод се свързва с тенденцията към по-дълъг живот на тези, които общуват активно, отколкото на самотниците.

Някои учени посочват, че е важно качеството, а не количеството на контактите. Нови данни обаче доказват голяма зависимост между активния социален живот, здравето и дълголетието.

Спорт
Известно е, че физическите упражнения не само допринасят за добрата кондиция, но също така укрепват имунната система. Нещо повече, установено е, че те помагат за по-бързото оздравяване.

Малки дози витамин С няма да навредят
Учените спорят за ползата на витамин С срещу простудните заболявания. Някои хора мислят, че тъй като витамин С е полезен, колкото по-големи количества от него се приемат, толкова по-добре.

Според екипа на д-р Шафнер от университета Вандербилт в Нешвил, приемането на този популярен витамин е безвредно, ако е придружено с обилно хидратиране. Ако организмът е дехидратиран, витамин С кристализира в бъбреците и пикочния мехур и образува камъни.

Коментари