Публикация

Овладейте холестерола!

Овладяването на нивата на холестерола са сред най-важните задачи.


Високите стойности застрашават здравето на целия организъм. За да поддържате здравословен начин на живот, трябва да контролирате лошия холестерол, тъй като той е пагубен за сърцето и другите системи.

Ето няколко съвета за справяне с проблема:

- Поставете си цел. Направете си изследвания, за да определите какви стойности трябва да поддържате. След това начертайте план със своя лекар за постигането на целта.

- Увеличете физическата активност. Движението е здраве. Това правило важи и за холестерола. Ако се движите повече, стойностите му ще намалеят. Ходенето е полезно. Ако не можете да отделите време за фитнес, ходете пеша.

- Отслабнете. Ако страдате от наднормено тегло, трябва да се постараете да намалите излишните килограми, но не с драстични диети, защото ще навредите повече на организма си от рязкото изгаряне на мазнини. Изберете подходящ за вас режим и плавно намалявайте сантиметрите.

- Хранете се правилно. Избягвайте жълтъците, опитайте да хапвате повече вегетарианска храна, а ако не можете без месо, избирайте крехко и леко. Приемайте и повече риба.

- Спете добре. Сънят е важен за регулирането на различните системи в организма, включително и храносмилателните процеси. 8 часа сън на денонощие намаляват риска за сърцето и подобряват нивата на холестерола.

- Пийте зелен чай. Полезните вещества в чая помагат за регулиране на нивата на лошия холестерол.

- Забравете за стреса, откажете цигарите и намалете алкохола и кофеина. Днес за всичко обвиняват стреса, но не и без причина. Той нанася сериозни щети върху организма и тихомълком ни разболява. Затова кажете „не” на напрегнатия начин на живот.

- Хапвайте чесън, винаги закусвайте и внимавайте какво консумирате между храненията.

- Следвайте планираното. За да постигнете желаните нива на холестерола, трябва да се придържате към задачите, които сте си поставили.

Коментари