Публикация

Българска билка гони депресията

Една от най-ценните български билки е блатен тъжник. Специалистите я нареждат в Топ 5 като качества, но за съжаление хората знаят малко за нея.


Няма друго лечебно растение с по-високо съдържание на естествени салицилати. Още в средните векове растението блатен тъжник (Filipendula ulmaria) се е считало за превъзходно лечебно средство. Българската народна медицина е използвала билката при ставните форми на ревматизъм, задръжка на течности в организма, възпаления на пикочните пътища.

Нови научни данни потвърждават, че блатният тъжник притежава и силно нервноуспокоително действие, при това няколко пъти по-силно от валерианата. Днес това растение се преоткрива от медицината. За първи път блатният тъжник се използва у нас като антистресово средство в билковия продукт "А-Я", разработен от "БИОТОНИК" ЕООД. Действието му е бързо и ефектът може да се усети още през първите дни на приема.

Уникалността на билковата композиция се дължи на двойното му действие. От една страна, успокоява, а от друга, стимулира хормона на радостта - СЕРОТОНИН. Според учените именно ниските нива на този хормон са отговорни за  появата на депресивни състояния. Не създава привикване и не намалява работоспособността на организма.

Препоръчва се при функционални смущения на централната нервна система, стрес, депресии, безпокойство и безсъние. "А-Я" се предлага в течна форма и на капсули и се разпространява в аптечната мрежа.

Коментари