Публикация

Болки в гърба

Застоялият начин на живот води до много заболявания, но най-често страда гръбначният стълб.


При претоварване междупрешленните дискове започват да се притискат и упражняват натиск върху двигателните нерви. Това предизвиква болка в гърба. Най-често тези проблеми възникват в шийния отдел и кръста.Когато човек седи дълго може да възникват спазми на мускулите, намиращи се в шията и горната част на гърба, което бързо ги изморява. Това води до притискане на кръвоносните съдове и нарушено хранене на мускулната тъкан. Получава се затворен кръг.

Застоялият начин на живот води до много заболявания, но най-често страда гръбначният стълб. При претоварване междупрешленните дискове започват да се притискат и упражняват натиск върху двигателните нерви. Това предизвиква болка в гърба. Най-често тези проблеми възникват в шийния отдел и кръста.

Когато човек седи дълго може да възникват спазми на мускулите, намиращи се в шията и горната част на гърба, което бързо ги изморява. Това води до притискане на кръвоносните съдове и нарушено хранене на мускулната тъкан. Получава се затворен кръг.

Важно е да се знае, че неправилната гимнастика също може да доведе до допълнителни натоварвания на шията и раменните стави.

Болките в шията може да станат причина за световъртеж, нарушения в зрението, слуха и дори в обонянието.

Промените в положението на гръбначния стълб нарушават кръвотокът, което води до намалено хранене на клетките на главния мозък. И за болките в рамото причината също може да бъде дългото седене на едно място.

Болките в гръдната област са много коварни. Типична ситуация е, когато човек усети болка в гърдите, да реши, че е в прединфарктно състояние. Кардиологът прави изследване, но не открива никаква патология, а пациентът продължава да се тревожи, защото не може да си обясни болката. Даже не се досеща, че причината може да е в гръбначния стълб.

Тези болки трудно се премахват, защото обичайните методи са неефективни. Налага се комплексно лечение. Помагат и хомеопатични препарати.

Проблемите с поясната област са половината от случаите, с които се сблъскват специалистите. Тук са и най-честите проблеми с гръбначния стълб. Нерядко болката преминава и в краката. Причината поясната област да е слабото място е, че ако човек се наведе и повдигне 10 кг, то върху кръста му в този момент натоварването е 400 кг. В рисковата група попадат представители на абсолютно всички професии.

За успешното лечение трябва съвсем точно да се определи причината за болките в гърба. Профилактиката също трябва да се провежда след консултация с лекар, за да не причиним повече вреда, отколкото полза.

Спортът не винаги е здравословен. Конният спорт е един от най-опасните за гръбначния стълб. Първо, заради повишения риск от травми и второ, заради силното натоварване на гръбначния стълб.

Футболът, хокеят, волейболът, баскетболът и ските също сериозно провокират гръбначния стълб. С тренажорите също трябва да се внимава. Степерите разрушават коленните стави. Степ аеробиката също е вредна за гръбначния стълб, особено ако човек не е готов за такова физическо натоварване. На хората с проблеми в гръбнака не се препоръчват и бягащите пътеки.

Имате ли болки в гърба, избягвайте спортовете, свързани с бягане. Ако все пак ви се налага, вдигайте високо коленете.

Най-хармоничният спорт за гръбначния стълб е плуването. Но и тук трябва да се избягват резките движения. При проблеми с кръста е добре да се плува по гръб.

Правилото е към всеки вид спорт да се подхожда внимателно, постепенно да се увеличава натоварването и да се привиква поне месец.

Коментари