Публикация

Митове и истини за контрацептивите

Съвременният ритъм на живот като че ли е една от най-сериозните прегради пред решението кога в семейството да се появи бебето.


Младите мъже и особено младите жени в повечето от случаите са поставени пред избора: кариерно развитие или майчински грижи.

Все още има млади жени, които продължават да живеят с митовете за контрацептивите от времето на техните баби:

Мит №1 – най-трудно разбиваем е, че от хапчетата се пълнее. И тъй като в миналото противозачатъчните препарати повишаваха теглото, повечето девойки се страхуват и днес от тях.

Добрата новина е, че има нови поколения контрацептиви, които пречат на задържането на вода в организма и дори леко понижават теглото, тъй като противодействат на задържането на течности.

Мит №2 – от хапчета се получават младежки пъпки. И това е действие, отшумяло във времето, когато някои жени получаваха обриви при използването на противозачатъчните.

Добрата новина е, че новите видове контрацептиви спират стимулирането на мастните жлези и по този начин влизат в ролята на бутикова козметична серия, която се грижи за красивата и чиста кожа.

Мит №3 – хапчетата водят до депресия, което също не е вярно.

Добрата новина е, че вземането на контрацептиви по схема не само прави живота на жените по-спокоен, но и премахва предменструалните емоционални проблеми.

Мит №4 – една от най-големите заблуди – когато се вземат хапчета, трябва да се прави почивка.

Добрата новина е, че не трябва да се прави почивка, защото организмът си почива, по време на месечния цикъл.
 

Мит №5 – да започнеш хапчета отрано, е опасно. Експертите съветват, че е редно младите момичета да се посъветват с гинеколог преди да започват да водят редовен полов живот, за не рискуват да забременеят в ранна възраст. Абортите в ранна възраст са най-опасни за младия организъм и може да причинят стерилитет за цял живот.

Мит №6 – ако се вземат хапчета, жената може да остане безплодна.

Добрата новина е, че оралната контрацепция е обратима и скоро след спирането на таблетките жените спокойно могат да забременеят.

Все повече млади двойки у нас започват да разбират, че семейното планиране е по-добрият начин за това кога да дойде бебето.Коментари

Анонимен
13 авг 2017 10:32

Здравейте, имам следния въпрос. Наскоро започнах прием на противозачатъчни както е по схема в първия ден от месечното кървене и на следващия ден кървенето спря и не се е връщало повече. Това нормално ли е и защитени ли сме с партньора ми?