Публикация

Безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми

Ин витро центърът на Първа АГ болница "Света София" ще проведе безплатни консултации за семейства с репродуктивни проблеми.


В болницата вече се извършват най-съвременните функционални тестове за биологична преживяемост и оплодителна способност на сперматозоидите

Безплатните прегледи стартират от 25 март и ще продължат една седмица. Телефонът за записвания е 02/4470263.

Причините за стерилитет по принцип са разпределени по равно при мъжа и жената. Но все повече зачестява мъжкият фактор. Това се дължи на стреса, консумираната храна, условията на труд.

„Важно е да се уточни, че стерилитетът не е болест, но е причинен от някакво заболяване, което протича незабележимо или един от двамата партньори не му обръща внимание.“ – поясни д-р Иван Лазаров, акушер-гинеколог-ендокринолог. Той допълни, че най-често това са ендокринните заболявания -  хормонални смущения, неправилна обмяна на веществата, диабет, нездравословен начин на живот.  Други фактори при жената са непроходимост на яйчниковите тръби, ендометриоза (смущения във функцията на матката), кисти, предишни аборти.

Урологът д-р Георги Лазаров обобщи, че при мъжете най-честите причини за стерилитет са  вродените заболявания на мъжката полова система, хормонални смущения, хирургични намеси или  възпалителни процеси.

Ин витрото оплождането дава надежда на стотици семейства да имат свое дете, но този процес понякога е дълъг и мъчителен, съпроводен с разочарование и депресивни преживявания. Психологът Ирина Димова предупреди, че невъзможността едно семейство да има дете се отразява по различен  начин на членовете му, а взаимоотношенията в двойката са подложени на изпитание. „Психиката на жената, която има проблем със забременяването, е много ранима. Често пъти се появяват депресия, изолация, чувство за вина, страх от промяна на отношенията с партньора, усещане за непълнота и криза на женската индентичност“ – уточни още Ирина Димова.

Коментари