Публикация

5 причини за нередовен цикъл

„Закъснява ми!” е фраза, която плаши много мъже.


Дамите обаче са тези, които трябва да се притесняват. Причините могат да са много, тъй като различни фактори влияят на менструалния цикъл. Ето 5 причини защо имате нередовен цикъл.

1. Твърде много стрес. Стресът влияе на хормоналния баланс, който пък оказва ефект върху телесните процеси, включително месечния цикъл. Опитайте се да избягвате напрегнати ситуации или поне да релаксирате качествено.

2. Промяна в графика. Една малка промяна в работния график е достатъчна, за да се появи нередовен цикъл. Хормоните са доста чувствителни. Трябва да мине време, за да се регулират процесите в организма.

3. Много спорт. При спортистите често се среща липса на цикъл заради натоварването, промените в теглото и метаболизма. Ако сте се захванали сериозно да спортувате, може да се появи проблем с менструацията.

4. Противозачатъчни медикаменти. Жените взимат Хапчето, за да контролират по-добре цикъла си (освен да предотвратят бременност), сериозността му и съпровождащите го неприятни симптоми. Ако имате някакъв проблем, консултирайте се с лекар.

5. Бременност. Нередовният цикъл е сред първите индикатори за бременност. Ако бебето е планирано, това е чудесна новина. Ако нямате подобни планове и забременяването е следствие от инцидент или неразумна постъпка, трябва да си направите тест и да разберете със сигурност дали ще ставате майка, или е фалшива тревога.

Коментари

Анонимен
13 авг 2017 10:32

Здравейте, имам следния въпрос. Наскоро започнах прием на противозачатъчни както е по схема в първия ден от месечното кървене и на следващия ден кървенето спря и не се е връщало повече. Това нормално ли е и защитени ли сме с партньора ми?