Публикация

Скучната храна ни прави нещастни

Еднообразната и безвкусна храна може да предизвика сериозни нервни и психически разстройства, твърдят изследователи.


Според тях безвкусната храна понижава емоционалния тонус, прави хората апатични и в най-добрия случай води до хронична умора. Така строгата диета, включваща храни не според индивидуалния вкус на човека, може да доведе до дълбоко невротично разстройство.

Хората с депресивна нагласа реагират още по-болезнено на еднообразното хранене. Като не усещат приятен вкус, депресивно болните се хранят автоматично и не си дават сметка за консумираното количество. Това става причина за покачване на теглото. 30% от хората в депресивно състояние напълняват.

Жертва на „диетичната” депресия са основно жените, защото те по-често прилагат изтощителни диети. В резултат мозъкът изпитва недостиг от важни вещества и изпраща до всички органи сигнали за тревога и напрежение. Човек започва да се чувства напрегнат, раздразнителен, нещастен.

Изводът на учените е, че ако дълго се прилага една и съща диета, това нарушава обмяната, в организма се натрупват кетонови тела, които влияят отрицателно на мозъка и освен това водят до проблеми със сърцето.

Коментари