Публикация

Очен преглед – всяка година

През последните години се наблюдава положителна тенденция в поведението на хората, които имат активно отношение към собственото си здраве – редовни профилактични прегледи.


Но докато жените свикнаха да посещават регулярно гинеколога, а мъжете – уролога, и двата пола все още нямат навик да преглеждат очите си дори и да нямат никакви оплаквания. А много от сериозните увреждания на очите първоначално могат да протекат коварно, без особени признаци. И когато зрението е осезаемо влошено, се оказва късно и невъзможно да бъдат лекувани.

Отдавна отмина времето, когато очните лекари проверяваха зрението само чрез показване на букви върху светлинно табло. Днес професионалният офталмологичен преглед задължително включва оглед на очното дъно, проверка на очното налягане и при по-възрастните пациенти тест за макулна дегенерация, състояние на вътреочните части. Комплексният подход е гаранция, че няма да бъдат пропуснати признаци на основните заболявания, които водят до силно влошаване на зрението и дори до слепота. Затова пациентите е добре да избират офталмолози, работещи в медицински заведения, оборудвани със съвременна високотехнологична апаратура и прилагащи при необходимост съвременните методи за лечение.

При какви признаци трябва без отлагане да посетите офталмолога?
Остра силна болка в едното или двете очи със или без обилно слъзотечение. Внезапна поява на  черни точки в зрителното поле, светкавици, особено при късогледите. Загуба на част от периферното зрение (може да е свързано с очно или неврологично заболяване). Хронично зачервяване на очите и клепачите, честа поява на ечемици. Чувство на напрежение в очите, затруднения при четене, работа с компютър и гледане на телевизия. Неясно зрение при свечеряване и на тъмно.

Силно зачервяване, дразнене на едното или двете очи след прекарано простудно заболяване. Добре е всеки да прави елементарен тест, като закрива последователно едното и другото око, за да установи как вижда. Понякога зрението на едното око е почти напълно загубено, но тъй като това е ставало постепенно, човек не може да го разбере, когато гледа с двете очи. Много общи заболявания като диабет, ендокринни смущения, мозъчни тумори и други заболявания могат да бъдат установени при изследване на очите.

Коментари