Публикация

Златни правила за здраво сърце

Неотдавна американската Асоциация за изследване на сърдечносъдовите заболявания публикува практическо ръководство от седем простички правила, чието спазване може да намали съществено риска за здравето на хората.


Това ръководство привлече вниманието на редица учени, които след проведени изследвания стигнаха до извода, че правилата на американската асоциация са много ефективни и в борбата с онкологичните заболявания.

В изследванията участваха 13 253 както бели, така и афроамерикански мъже и жени от четири различни болници в САЩ. Експертите анализираха рисковете за развитие на рак в тази група, оценявайки здравословното състояние на пациентите за период над 20 години. В резултат беше установено, че вероятността от канцерогенни заболявания е с 51% по-ниска при хората, които спазват 6-7 от правилата, разработени от учените.

Съблюдаването на само 4 от тях снижава риска средно с 33%, спазването на 1-2 от правилата – с 21%. При отчитане на рисковете за сърдечносъдови заболявания резултатите от изследването са още по-внушителни. Ако човек се придържа към всичките 7 правила, то рискът от инфаркт или инсулт се снижава с цели 85%, при 4 правила – с 50%, а при 1-2 – с 30%.

Самите правила са следните:

1. Бъдете активни. Всеки ден отделяйте време поне за умерено физическо натоварване.

2. Грижете се за теглото си, индексът на масата на тялото ви не бива да надскача 25 пункта.

3. Спазвайте здравословна диета, намалете употребата на наситени и трансмазнини, натрий и захар. Увеличете приема на плодове и зеленчуци.

4. Поддържайте здравословно ниво на холестерола. Неговите общи показатели не трябва да надхвърлят 5,2 mmol/l.

5. Следете кръвното си налягане. Горната граница е 140/90.

6. Поддържайте оптимално ниво на захар в кръвта си.

7. Откажете се от пушенето. Този фактор е най-разпространената предотвратима причина за смърт в САЩ, а и не само там.

Коментари