Публикация

Киноа - вкусно и полезно

Опитвали ли сте киноа? Ако отговорът е "не", предизвикваме ви да опитате нещо ново днес. Смятаме, че ще останете доволни.


Киноата е сладникава на вкус и има аромат на ядки. Съдържа два пъти повече протеини от ориза,  всичките девет аминокиселини, от които нашето тяло се нуждае, но не може да произвежда.

Споменахме ли, че е лесна за приготвяне?

Предлагаме ви рецепта за палачинки с киноа, гарнирани със сос. Вкусно и полезно ястие, готово само за няма и половин час.

Съставки:
1 1/2 чаши вода
3/4 чаша киноа, изплакната
2 скилидки чесън, на ситно
1/4 чаена лъжичка сол
2 големи белтъка
1/2 чаша прясно настърган пармезан
1/2 чаена лъжичка сушен босилек
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
4 супени лъжици студено пресован зехтин
Млад спанак или салата по желание
1 чаша доматен сос, по избор

Първо - кипнете водата в дълбок тиган или малка тенджера. Сложете киноата, чесън и сол, покрийте за десетина минути да покъкри. Махнете капака и гответе още 2 минути, докато се изпари водата. Преместете в голяма купа, за да се охлади. Разбъркайте белтъците, пармезана, босилека и черния пипер с киноата.

В тиган с незалепващо покритие затоплете две ч.л. зехтин.С помощта на мерителна чашка или черпак направете малки палачинки от сместа (стават малки кръгчета, не като стандартните палачинки, които покриват целия тиган). Гответе до златисто (по 2 минути от всяка страна). Поставете готовите палачинки върху хартия за печене.

Повторете с останалата смес. Затоплете палачинките за 5 минути във фурна. Сервирайте върху спанак със салцата, ако желаете.

Може да сервирате киноа за закуска или за гарнитура.

Добър апетит!

Коментари