Публикация

Световен ден за информираност за аутизма – 2 април

В София, на 2 Април, в 19.30ч. ще се проведе събитие по осветяването на Националната Художествена Галерия в синьо - като сграда с историческа и архитектурна стойност и символ на българското изкуство.


Събието по осветяването в синьо на българска сграда с изключителна стойност, се реализира за втора поредна година по инициатива на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Сдружение "Тацитус", обединени във Фонд за терапии за деца с аутизъм.

За втора поредна година България става част от световната кампания на Autism Speaks – Light it up blue - "Освети в синьо" - за повишаване нивото на информираност на обществото за състоянието Аутизъм, в рамките на която в синьо светят знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта  в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща и мн. др., за да привлекат общественото внимание.
 

През 2012 г. България е втората европейска държава след Унгария, която се присъедини към Световната Кампания на Autism Speaks-  Light it up blue.

Организаторите на мероприятието Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", Сдружение "Тацитус" и Асоциацията на ресурсните учители в България, обединени във "Фонд за терапии", организират това мащабно събитие за втора поредна година, след като на 2.04.2012 година в синьо светна Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“- като символ на знанието и науката.

На осветяването на Националната Художествена Галерия  в синя светлина на 2 Април тази година с присъствието за пореден път ще окажат подкрепата си посланиците на добра воля и официални гости- кметът на град София - г-жа Йорданка Фандъкова, Директора на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) г-н Калин Каменов, Министъра на труда и социалната политика и вицепремиер на Р България г- жа Деяна Костадинова и Н.Пр. Посланик Марси Б. Рийс – Посланик на САЩ.
    
По същото време  на специално събитие в галерията общественост, артисти и приятели на  организацията ще поговорят за този общественозначим проблем.

За втора поредна година ще прозвучи и българската версия на световната песен, посветена на децата с аутизъм - “Живот в синьо” в изпълнение на вокална група „Бон-Бон“ и с текста на Добрин Векилов - Дони.

С благотворителното си участие за поредна година се включват приятели, подпомогнали през годините за повишаване на информирансотта на българското общество за Аутизма- Део, Графа, Орлин Павлов, Любо Киров и др.

Събитието се реализира с изключителната подкрепа на Националната Художествена Галерия, Столична община, Евробет, Медия Крос, Джей Си Деко България и Омбудсмана на Р България Константин Пенчев.

Коментари