Публикация

Копривата - безценни хранителни и лечебни свойства

В началото на пролетта, когато времето е все още твърде променливо и неустойчиво, организмът ни е недостатъчно укрепнал след дългите зимни месеци, затова в най-голяма степен се нуждае от стимулиране на жизнените сили и повишаване на имунната защита.


Векове наред за тази цел много народи по света използват едно съвсем непретенциозно и изключително широко разпространено растение – копривата.

Нейното добре познато свойство да „жили” и по такъв начин да наказва всеки, който дръзне да я докосне, трайно й е завоювало неприязънта към нея, която най-често се изразява с коса, мотика и гребло. Подобно отношение обаче е неуместно и повече от несправедливо, тъй като копривата е едно от най-ценните и полезни за човешкия организъм растения, съчетаващо в удивително благоприятно съотношение изключително голям брой здравословни вещества.

Столетия наред растението е било широко използвано за получаване на чудесни влакна, които по качество не отстъпвали на памучното, лененото или конопеното. От тях се сплитали въжета, тъчели се здрави материи, от които се шиели дрехи, корабни платна, чували и др. От т.нар. китайска коприва „рами” се получава платно, което по свойства е твърде близко до коприната – има блясък, здравина, отлично се багри и не гние.

В Япония копривеното влакно е било съществен елемент от скъпите и атрактивни доспехи на самураите и тяхното въоръжение – щитове, тетиви за лъкове и пр. В това си качество – като суровина за производство на прекрасни „дишащи” и здрави материи, копривата се радва на особена почит в страните на Изтока – Китай, Япония, Индонезия, Филипините и Корея. В Европа от влакното се произвеждала прекрасна лека и топла тъкан, която отлично наподобявала добре познатия английски шевиот.

Безценни хранителни и лечебни свойства
Независимо от безспорните качества на копривата като суровина за производство на различни тъкани определено не в това е главната сила на това тъй полезно растение. Значително по-ценни са неговите хранителни и лечебни качества. Съдържанието на белтъчини в прясната коприва е около 3,7% , а в изсушената – до 25% (в свинското месо то е 16%, в говеждото – 19%, а в орехите – 14%). В състава на белтъчините на копривата влизат близо двадесет аминокиселини, от които осем незаменими – лизин, аргинин, треонин, валин, метионин, левцин, изолевцин и фенилаланин.

Съдържанието на въглехидрати (захароза, глюкоза, фруктоза) е дори по-високо – 5,5 - 7,5%, на фибри – над 3%, а на липиди (съдържащи полиненаситени, ненаситени и наситени мастни киселини) – около 0,5%. Копривата съдържа богат набор от витамини  – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, Н, К, сред които на първо място са тези с мощно антиоксидантно действие – А и С.

Съдържанието на витамин С в копривата е два пъти по-високо от това в касиса и лимоните, а на витамин А – по-високо от това на признатия лидер – морковите! Копривата е едно от малкото растения в света, отличаващо се с толкова високо съдържание на витамин К, който, както е известно, играе ключова роля при съсирването на кръвта. Неслучайно още от древността тя се използва като ефективно средство за преустановяване на всякакъв вид кръвотечения.

Внушителният набор от витамини от група В подпомага на практика дейността на всички жизненоважни системи на човешкия организъм, обмяната на веществата и кръвотворния апарат. Благодарение на тях настойката от коприва има подчертан успокояващ ефект и се препоръчва при нервни разстройства, раздразнителност и безсъница. Копривата е прекрасен източник на редица ценни минерали – калий, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, манган, кобалт, хром, фосфор, селен и др.

Съдържанието на желязо в копривата е изключително високо, поради което тя (особено в сухо и стрито състояние) е признато и изключително ефективно средство за подпомагане на кръвотворния апарат и срещу желязодефицитната анемия. По данни на Световната здравна организация около 20% от населението на Земята страдат от тази болест, поради което следва да сме особено благодарни на Твореца, дарил ни с това тъй достъпно и високоефективно средство за борба с нея.

Листата на копривата съдържат още редица други биологично активни вещества – хлорофил, флавоноиди, дъбилни вещества, органични киселини, гликозиди, фитонциди и т.н. Известно е, че хлорофилът има силно тонизиращо въздействие върху организма, благоприятно повлиява тонуса на сърдечносъдовата и дихателната системи, както и дейността на червата, стимулира процесите на възстановяване на тъканите и потиска размножаването на бактериите.

Освен това, понижавайки киселинността на кръвта, той подобрява антиоксидантната защита на организма, т.е. действието на витамините А и С. Както е известно, при по-висока киселинност ефективността на антирадикаловото действие на тези витамини е значително по-слаба. През последните години бяха установени и други важни свойства на хлорофила – неговото антимутагенно и противораково действие.

Високата му чистота в копривата я прави един от най-важните източници за извличане на това ценно багрило, намиращо широко приложение в хранително-вкусовата промишленост. В копривата се съдържа растителен секретин – пептидно вещество, което има подчертано стимулиращо действие върху функциите на черния дроб, далака, както и на храносмилателния тракт. Стимулирайки отделянето на храносмилателни сокове и ензими, той оказва тонизиращо и общоукрепващо въздействие върху организма, което се допълва и усилва от това на изброените по-горе биологично активни вещества.

В копривата се съдържа и друго високоефективно вещество – фитостеролът бета-ситостерол. Доказано е, че той понижава нивото на „лошия” (LDL) холестерол в кръвта и в резултат на блокиране на храненето на раковите клетки проявява силен противотуморен ефект. Списъкът от неговите полезни въздействия върху организма се допълва от положителното му въздействие върху простатата и намалението на косопада (особено при мъжете).

Копривата оказва положителен ефект при заболявания като подагра, артрит и отоци. Богатият набор от биологично активни вещества предопределя използването й (под формата на сок, запарка или в сухо състояние) като

ефективно средство за повишаване нивото на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, за лечение на черния дроб, бъбреците, жлъчния и пикочния мехур, както и за общо укрепване на имунната защита и тонуса на организма. В резултат на комплексното въздействие на съдържащите се в нея вещества чувствително се подобрява протичането на енергетичните процеси в организма.

Това оказва стимулиращо въздействие върху обмяната на въглехидратите и белтъчините, което е от особено значение в ранна пролет и в периода след продължително заболяване, когато е понижена чувствително имунната защита на организма. Добавянето на коприва към храната на кравите увеличава чувствително количеството и качеството на млякото. При кокошките носачки значително се повишава носливостта и качеството на яйцата.

В заключение ще си позволим да предложим един тонизиращ и високоефективен коктейл за смелчаци, съдържащ 100 г сок от коприва, 120 г сок от хрян и 60 г сок от лук, който ще застави околните да завиждат на вашата енергичност и жизненост.

Огненото семейство на копривата включва над четиридесет представители, „ужилването” на някои от които (например на копривеното дърво лапортея, растящо в Австралия и Нова Зеландия) може да предизвика дори смърт. Жилещата способност на копривата се дължи на множеството тънки власинки, с които е покрито цялото растение. Последните представляват клетки с тръбовидна форма, завършващи с миниатюрна твърда, съдържаща силициев оксид, главичка. При незначителен натиск последната се счупва и острите й краища проникват в кожата на натрапника, в който се излива изгарящ коктейл, съдържащ мравчена киселина, хистамин и холин. Поради силното раздразнително действие на мравчената киселина и свойството на хистамина да предизвиква оток на тъканите (по съвместителство той е и медиатор на алергичните реакции в организма) резултатът от съприкосновението с това растение-воин е повече от неприятен. Според легендата в античните времена по време на войната с галите легионерите на Юлий Цезар „подгрявали” преди сражението, пляскайки се с букет от... коприва.


Коментари