Публикация

Във Варна заработи първият в страната циклотрон

„Високотехнологичната медицина не е просто мечта, тя вече е реалност, която е практически осъществена във варненската Университетска болница “Св.Марина“.


За мен високите технологии в медицината се измерват с броя на спасените човешки животи и излекуваните пациенти и това е най-важното“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров при официалното пускане в експлоатация на първия в България циклотронен комплекс в УМБАЛ „Св.Марина“.

Апаратурата в е от най-висок клас и е на стойност 5 млн. лв. Средствата са осигурени изцяло от бюджета на лечебното заведение. От името на Президента на Републиката и на премиера на служебното правителство Марин Райков, проф. д-р Петров поздрави ръководството на лечебното заведение за полаганите постоянни усилия за издигане на родната медицина на възможно най-високо диагностично ниво.

Циклотронът в УМБАЛ „Св.Марина“ - Варна е уникален комплекс не само за България, но и за Европа защото позволява производството на индивидуални дози за диагностика според конкретните нужди на пациента – заболяване, тегло и други фактори. Подобна апаратура засега има само в Нюкясъл, Великобритания. Изотопите се използват при диагностиката с високотехнологичната Позитронна емисионна томография в хибрид с компютърната томография – ПЕТ скенер.

Това е най-прецизната в цял свят технология, с която се осигурява  навременното откриване на различни заболявания и най-вече регистрацията на туморните процеси. „По конвенционалните методи досега се откриваха тумори само след определено нарастване като размер. Новата технология дава възможност разсейките да се определят още в много ранен стадий и с производството на изотопите у нас ние правим решаваща стъпка за задоволяване потребностите на българските пациенти", подчерта министър Николай Петров.

Новата апаратура  вече е произвела първите количества изотопи и само за последните няколко дни са изследвани 17 пациенти. Проф. Петров информира също, че с производството на изотопи ще намалеят и разходите за диагностичните изследвания, тъй като България вече няма да бъде зависима от ежеседмичните доставки от чужбина, които пристигаха със самолетен транспорт от Австрия и Унгария.  

Коментари