Публикация

Татуировката и рискът от рак на кожата

Мастилата, които се използват при татуирането, могат да съдържат токсични елементи, които могат да причинят рак на кожата.


Синьото мастило, любимо на татуистите при създаване на „стара” татуировка, съдържа кобалт и алуминий.

Червеното мастило може да има живачен сулфид. Някои цветни мастила често съдържат олово, кадмий, хром, никел, титан и други тежки метали.

Замърсеното оборудване може да предизвика инфекция и заразяване с ХИВ, хепатит B ,C и различни видове рак на кожата като плоскоклетъчен карцином, карцином и меланом, допълват учените.

Те поясняват още, че не всеки, които има татуировка, ще се разболее от рак на кожата, но рискът е повишен заради съдържанието на арсен.

Дълбокото проникване в кожата може да доведе дори до увреждане на мускул.

Експертите предупреждават, че не трябва да се прави татуировка в близост до бенка. Човек трябва да следи промените в една бенка - симетрия, цвят, размер, форма и текстура. Ако има татуировка върху кожното образувание, то няма да се забележат  ключовите признаци, които предупреждават за раково заболяване.

Други опасности са – инфекция, алергична реакция или промени в пигментацията, ако се махне татуировката.

Ако все пак сте решили да си направите татуировка, изберете хубаво и чисто студио на професионалисти. Цената също е определяща – евтиното винаги излиза по-скъпо.

Коментари