Публикация

Защо лъжем?

Изследвания показват, че хората лъжат, защото поставят своите интереси и нужди на първо място, което понякога изисква нечестно поведение или действия.


Имайки предвид тези резултати, група учени изградили нова хипотеза за скриването на истината. Когато трябва да вземем решение за кратко време, често може да прибегнем до лъжа, в сравнение със ситуация с повече време за обмисляне.

Финансовите облаги са повод за лъжа. Ако сме притиснати от време и обстоятелства, а целите ни ще бъдат възнаградени с пари, то е вероятно да излъжем, за да спечелим.

Учените са установили, че хората избягват да лъжат, ако не могат да оправдаят пред себе си нуждата от неистината. Първо ни води инстинкта за самосъхранение, чак след това мислим за останалите хора. Ако смятаме, че целта оправдава лъжата, то няма да се поколебаем да я изречем.

Според учените взимането на правилни решения в живота или бизнеса зависят от ситуацията. Ако човек е притиснат в ъгъла, лесно може да се отклони от правия път и да се измъкне от положението с лъжа.

Изследването е публикувано в Psychological Science.

Коментари