Публикация

Презаредете... с храна

Храненето е важно за осигуряване на енергия на организма. Правилният хранителен режим осигурява здраве и пълноценен живот.


Избягвайте храни, които изцеждат енергията
Това са главно първично обработените и изкуствените храни, рафинираните зърнени продукти и захар. До понижаване на енергията водят и пропускането на хранения и прекаляването с кофеина и алкохола.

Избирайте внимателно енергийните блокчета
Когато купувате енергийно блокче, не се доверявайте на етикета, а прочетете съдържанието на продуктите. Ако съставките са описани като рецепта и може сами да си ги купите и да си приготвите този продукт, няма място за тревога. Но не си купувайте енергийни продукти, ако съдържанието им е описано като научен експеримент със съставки, които не са натурални, независимо от съдържащите се в тях протеини, мазнини, въглехидрати или витамини и минерали.

Не се лищавайте от мазнини
Не изключвайте полезните мазнини, ако искате да сте енергични. Те са необходими за усвояването на някои ключови антиоксиданти. Сравнение между салати с дресинг без мазнини, с малко и с много мазнини показало, че организмът поема по-малко оксиданти от зеленчуците, които са овкусени с дресинг без съдържание на мазнини. Причината е, че мазнините са необходими на някои антиоксиданти да се абсорбират в кръвта от стомашно-чревния тракт. Антиоксидантите са важни за нивото на енергията, защото борят свободните радикали и поддържат здравето на клетките.

Яжте сезонни продукти
Яжте сезонни продукти, които са родно производство. Купувайте пресни и свежи плодове и зеленчуци.

Купувайте замразени храни
Прекрасно е да се консумират пресни плодове и зеленчуци от околността, но замразените също снабдяват организма с енергия. При замразяването се съхраняват хранителните вещества и затова замразените продукти понякога са по-полезни от пресните, които не са току-що обрани. Веднага след като се откъснат плодовете и зелечуците започват да губят хранителните си качества.

Коментари