Публикация

Карл Велики обявил лененото семе за полезна храна

Лененото масло се извлича от сурови семена и се приготвя чрез студено пресоване, при което се запазват омега-3 мастните киселини - изключително важни за човешкия организъм.


В лененото семе се съдържат: омега-3 алфа-линоленова киселина (над 50% от всички мазнини), омега-6 линолова киселина, мононенаситената олеинова киселина, наситените палмитинова и стеаринова киселина. Като храна и лечебно средство маслото е познато от над 5000 години. Прилагали са го в Египет, Вавилон, Елада. Хипократ го е предписвал при стомашно-чревни заболявания, Теофраст - против кашлица, а Карл Велики издал указ за значението на лененото семе като полезна храна.

Три са основните компоненти, определящи хранителната му ценност: омега-3 мастни киселини - регулират метаболизма, засилват имунитета, възпрепятстват ранната атеросклероза; лигнани - растителни естрогени с изразено антиоксидантно действие, допринасят за намаляване на атеросклеротичното образуване на плака, доказано с до 75%; хранителни влакнини – важни срещу хроничния запек и за защита от рак на дебелото черво.

Редица проучвания сочат още, че диети, богати на омега-3 мастни киселини, открити и в лененото семе, помагат при висок холестерол, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет и метаболитен синдром. 100 грама ленено семе съдържат 534 калории, 27,3 г хранителни фибри, 20-30% белтъчини, 15-30% въглехидрати, над 40% мазнини, витамини от групата В, още А, Е, F, калий, калций, магнезий и цинк.

Лененото масло се препоръчва от световноизвестната д-р Йоанна Будвиг за превенция и борба с рака като част от специална диета, комбинираща още извара, зеленчуци и плодове. Лененото масло и мастните киселини в него дават съпротивителни сили и енергия на човешкия организъм да се възстанови и да преодолее раковата болест. Специално киселините, богати на електрони, повишават силно имунната защита, блокират растежа на лошите клетки, отстраняват тумори и метастази.

Коментари